Tot el que heu de saber sobre l'esport d'aventura

El esport d'aventura és un món fascinant que t'atrapa i t'ofereix tot el que necessites per escapar de la rutina. La il·lusió de saber que cada dia que practiques el teu esport d'aventura preferit serà diferent, i l'adrenalina del moment són dos dels grans factors pels quals milions de persones prefereixen aquest tipus d'activitats esportives abans de fer qualsevol activitat corrent.

Què és l'esport d'aventura?

L'esport d'aventura se sol practicar a l'aire lliure i permet gaudir de la natura mentre es fa exercici físic. A més, en la majoria d'ocasions permet gaudir de l'aire lliure des d'una perspectiva molt diferent de la que estem acostumats, ja sigui des de les altures, en moviment o des del mar. En aquest sentit, hi ha tres tipus d'esports d'aventura. 

 • Esports d'aventura terrestres: com l'escalada, l'esquí, l'alpinisme, el trekking, el motocròs, l'espeleologia, el ràpel o BTT.
 • Esports d'aventura aquàtics: com el surf, el surf de vela, el busseig, el barranquisme, l'esquí aquàtic, el ràfting o el piragüisme.
 • Esports d'aventura aeris: com el wingsuit fly, el paracaigudisme, la tirolina, el parapent o l'ala delta. 

Si bé està molt clar quins esports s'inclouen a cada segment, no hem d'oblidar que hi ha alguns esports híbrids que combinen diferents mitjans. Un exemple d'això és l'heli-ski, una disciplina de l'esquí que consisteix a assolir els cims més alts amb helicòpter per poder llançar-se i baixar-los esquiant. Sorprenent, no creus?

Aquestes són algunes de les característiques més importants de l'esport d'aventura:

 • Es desenvolupa a l'aire lliure i sovint en contacte amb la natura
 • Impliquen més risc que els esports corrents
 • Generen més sensació d'adrenalina
 • Alguns esports d'aventura es poden practicar sense coneixement previ perquè es desenvolupen a través d'una empresa de turisme actiu o amb un instructor
 • És recomanable contractar una assegurança per fer esport d'aventura

També és important saber que l'esport d'aventura té una gran quantitat de beneficis que sovint passen desapercebuts. D'una banda, ajuden moltíssim a millorar la gestió de la por i autosuperació.

Escalador posant preses en un rocòdrom

A més, sovint requereixen de contacte social i et permetran conèixer moltes persones amb interessos similars als teus. Tot plegat, sense oblidar que són una excusa perfecta per trencar amb la rutina i experimentar noves sensacions. Què més necessites saber per animar-te amb algun?

Les preguntes més freqüents de l'esport d'aventura

Abans de fer esport d'aventura per primer cop, és normal tenir dubtes i fer-se preguntes per a les quals sovint no trobem una resposta concreta. A continuació, hem recopilat algunes de les qüestions més comunes quan es tracta de fer qualsevol activitat relacionada amb l'aventura per primera vegada. Si bé és cert que cada disciplina esportiva té les seves característiques, hi ha alguns aspectes en comú que són vàlids per a qualsevol activitat. Pareu atenció!

 1. És necessari tenir una bona preparació física?

  Abans de cercar la solució a aquesta pregunta és molt important focalitzar en l'activitat que es farà. Moltes activitats d'aquest tipus solen practicar-se amb instructors i amb persones especialistes amb una gran experiència en l'esport d'aventura. El primer que cal fixar-se és si aquesta activitat d'aventura requereix esforç físic per part del participant.

  Per realitzar activitats en què anem acompanyats d'un instructor (parapent, paracaigudisme o ràfting) no cal tenir una bona preparació física, encara que algunes persones amb obesitat, patologies vasculars o patologies respiratòries no poden fer esport d'aventura. 

  En canvi, sí que cal tenir unes bones condicions físiques si ens enfrontarem a activitats més complexes que requereixen força o motricitat: l'escalada, el surf o el caiac són algunes de les activitats en aquest segment.
 1. He de tenir experiència prèvia?

  L'experiència prèvia és una cosa semblant a la preparació física. Moltes activitats d'aventura es fan en viatges, en el marc d'allò que coneixem com a turisme d'aventura. Sempre hi ha una primera vegada per a tot i viatjar és una bona manera d'experimentar i provar noves activitats. 

  En aquest sentit, alguns esports d'aventura sí que requereixen experiència prèvia, encara que altres no l'exigeixen per a res. Per exemple, un escalador practica diverses vegades en un rocòdrom abans de llançar-se a l'escalada en roca; però una persona que no ha saltat mai en parapent ho podrà fer sense problema al costat d'un instructor titulat. 

  Amb això, et volem dir que l'experiència és fonamental per a la realització de múltiples activitats considerades d'aventura, però és innecessària en altres. El més important és que et deixis assessorar per un professional i paris atenció a les recomanacions de les empreses de turisme actiu que organitzen activitats d'aquestes característiques. 

  Una cosa que sí que pot ser positiva per a la teva primera experiència amb l'esport d'aventura és descansar bé abans de l'activitat, tenir una bona alimentació i una bona hidratació. 
 1. Quina és la millor època per practicar esports d'aventura?

  Les condicions meteorològiques són sens dubte un factor important per fer activitats d'aventura. En general, unes bones condicions climatològiques garantiran un correcte desenvolupament de qualsevol activitat a l'aire lliure. Per aquest motiu, la primavera i l'estiu són les èpoques de l'any en què es desenvolupen més activitats. 

  No obstant això, no podem oblidar que altres esports requereixen certs fenòmens meteorològics per poder desenvolupar-se. Aquest és el cas de l'esquí, el surf de neu, el ràfting o el piragüisme. Si practicareu activitats d'aventura a través d'un club o associació, deixeu-vos assessorar pels especialistes i no tingueu pressa si heu d'esperar a una millor època per practicar el vostre esport d'aventura favorit. 
 1. Hi ha la possibilitat de patir accidents?

  El risc zero no existeix, i encara menys en l'àmbit de l'esport d'aventura. Moltes d'aquestes activitats es desenvolupen al medi natural, sovint imprevisible. A més, és possible que es vegin implicades terceres persones i que aquestes provoquin algun incident i aquest acabi repercutint a altres participants, independentment de la seva experiència o condició física. 

  D'aquesta manera, la possibilitat de patir accidents sempre hi serà present, motiu pel qual cal minimitzar els riscos. Això vol dir fer tot el possible perquè l'activitat es desenvolupi correctament: revisar la previsió meteorològica, comptar amb un bon equipament, revisar l'estat del material, etc. 
 1. Quin equipament cal portar?

  Per practicar qualsevol activitat esportiva a l'aire lliure és imprescindible portar roba còmoda, calçat còmode i fins i tot una muda de recanvi pel que pugui passar. A més, en funció de l'època de l'any serà imprescindible portar roba impermeable o teixits tècnics que permetin que el fred no traspassi, però la humitat de la suor pugui ser eliminada correctament. 

  Cada activitat d'aventura té característiques i alguns esports requereixen un equipament concret. Perquè ens entenguem, no necessitaràs la mateixa roba si faràs una ruta de trekking que si faràs barranquisme. La majoria d'empreses de turisme actiu que organitzen activitats al medi natural indiquen als participants què necessiten, i fins i tot lloguen material als seus clients perquè no s'hagin de preocupar per res. 

Avantatges i desavantatges de l'esport d'aventura

És clar que si l'esport d'aventura té tants adeptes és perquè aporta infinitat d'avantatges i permet gaudir de l'esport des d'una perspectiva interessant. Això no obstant, també implica alguns riscos… però val la pena córrer-los. Vegem quins són els avantatges i els desavantatges de l'esport d'aventura, de manera que cada persona pugui valorar si val la pena o no practicar-ho. 

Avantatges

 • La alliberament d'endorfines és molt més gran que amb qualsevol altre esport. Això vol dir que creix la sensació de felicitat i la tensió i l'estrès desapareixen enormement després de fer activitats d'aquest tipus.
 • La salut física és un dels beneficis més grans de l'esport d'aventura. Els músculs i les articulacions s'endureixen i el sistema cardiovascular en millora de manera significativa la salut.
 • La connexió social que es genera amb altres persones amb gustos similars és molt més gran en l'àmbit dels esports d'aventura. L'esport uneix, però uneix molt més quan aquest es desenvolupa a milers de quilòmetres d'altitud.
 • La confiança en un mateix millora substancialment amb la pràctica d'esports d'aventura. Múltiples estudis realitzats per psicòlegs esportius demostren que la gestió de la por millora quan els esportistes superen els reptes a l'aire lliure. 

Desavantatges 

 • Alguns dels esports d'aventura més comuns requereixen de material específic, sovint tècnic i d'un cost elevat. Això fa que moltes persones no tinguin accés a aquest tipus d'activitats i mai no les hagin provat.
 • Els esports d'aventura no es poden practicar a qualsevol lloc, de manera que sovint impliquen un desplaçament cap a altres ciutats i fins i tot països. Els esports corrents acostumen a estar més a l'abast de tothom.
 • El risc de patir accidents esportius és molt més gran. A l'esport d'aventura entren en joc factors externs com el medi, les condicions meteorològiques i terceres persones. Això fa que la perillositat augmenti. 

Els esports d'aventura més practicats a Espanya

Senderisme i muntanyisme

La muntanya pot donar molt de si i el senderisme és una de les activitats més practicades. Si bé hi ha algunes diferències crucials entre senderisme, trekking i muntanyisme, el que és clar és que aquesta és una de les activitats més a l'abast de tothom.

Escalada

L'escalada esportiva té cada cop més adeptes, i és que el rocòdrom de vegades se'ns fa petit. El contacte total amb la muntanya i la millora de l'autoconfiança són els elements que enganxen més els qui proven l'escalada per primera vegada.

Ràfting

El ràfting és una activitat apassionant que consisteix a baixar pels corrents d'un riu en una embarcació. Actualment, són moltes les empreses de turisme actiu que organitzen descensos d'aquest tipus, ja que no cal tenir experiència per practicar-ho per primer cop. A més, les embarcacions solen tenir capacitat per a unes 8 persones i això la converteix en un esport molt popular.

Barranquisme

Molts amants de la muntanya i la natura tendeixen a deixar-se portar per totes les activitats que s'hi desenvolupen. El barranquisme permet explorar paratges naturals meravellosos, alhora que es gaudeix de la muntanya i es baixen rius per racons recòndits marcats per coves i cascades. Els qui s'hi atreveixen gaudeixen enormement d'aquesta activitat.


L'esport d'aventura és sens dubte un món meravellós ple d'oportunitats, que ofereix la possibilitat d'acceptar qualsevol persona. Hi ha infinitat d'activitats d'aventura i segur que n'hi ha una per a tu.

Esports d´aventura: alpinista al mig de la muntanya nevada

El millor és que et deixis recomanar per persones especialistes i provis un esport d'aventura per primera vegada sempre que et sentis segur i tinguis un acompanyament idoni. En aquest sentit, moltes persones contracten una assegurança d'esports d'aventura per garantir-ne la protecció davant de qualsevol imprevist. Contacta amb nosaltres si vols contractar o calcular la teva assegurança.

A Galia som especialistes en segments molt específics de mercat i l'esport d'aventura n'és un. La nostra experiència en aquest sector ens permet oferir als nostres clients una assegurança exclusivament pensada per a ells, amb cobertures personalitzades que faran que no hagis de pagar més del compte. Per dissenyar cada pòlissa, estudiem les necessitats de l'esportista i aconseguim els límits més elevats del mercat gràcies a la nostra relació amb les millors asseguradores del mercat. 

Gràcies per arribar fins aquí!

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança