Què és el turisme d'aventura i quins tipus hi ha?

El turisme d'aventura pot semblar una activitat únicament per a persones amb certes destreses i bones condicions físiques, però realment és molt més del que a primera vista podem imaginar. Probablement, has sentit a parlar d'aquest concepte o ho has vist escrit en pamflets d'agències de viatges, i és que el turisme d'aventura mai no ha deixat d'estar de moda.

Avui dia, el turisme d'aventura és un concepte molt ampli i variable. De fet, els qui ho practiquen poden tenir perfils molt diferents i triar activitats de dificultats molt diferents. En aquest sentit, no és el mateix viatjar a una destinació amb l'objectiu principal de practicar escalada en roca que fer-ho amb l'objectiu de conèixer un país i aprofitar la seva oferta turística per fer una excursió guiada a cavall. 

D'aquesta manera, no hi ha un únic perfil del turista d'aventura. Poden fer aquest tipus de viatges escaladors professionals i també poden fer-ho famílies amb nens petits. Tot depèn de les activitats d'aventura que s'hagin de fer. 

El terme turisme d'aventura implica una infinitat d'esports de què parlarem més endavant, però, abans, deixa'ns explicar-te com va sorgir aquest moviment i per què se'l va anomenar així.

Turisme d´aventura: orígens i evolució

Els orígens del turisme d'aventura es remunten a les primeres travessies alpinistes de finals del segle XVIII, quan s'organitzaven excursions fora del país d'origen i fins i tot es creuaven continents amb l'objectiu de pujar als grans cims del món. Al capdavall, quan hi ha un viatge pel mig ja estem parlant de turisme. 

Aquestes travesses tenien l'objectiu de explorar nous territoris alhora que es practicava un esport d'aventura, en aquest cas l'alpinisme. 

Des del començament, el risc és una part fonamental en el turisme d'aventura. De fet, molts especialistes en aquest àmbit utilitzen el risc com a factor per definir quines activitats d'aventura són "suaus" i quines són més "dures", tot i que és difícil trobar acords oficials sobre quines activitats es troben a cada categoria. En aquest cas, podem considerar com a activitats més arriscades aquelles que impliquen un grau d'especialització, experiència i destresa física més gran: l'alpinisme, l'escalada o el paracaigudisme. Mentrestant, podem dir que les menys arriscades són les que no requereixen un entrenament previ: el parapent, la tirolina o el senderisme. 

Turisme d'aventura: activitats de paracaigudisme a la natura

Actualment, el turisme d'aventura internacional és més o menys el mateix: viatgem per conèixer nous territoris i aprofitem la nostra destinació per fer activitats que són considerades d'aventura. Això ens fa preguntar-nos què són les activitats d'aventura. Vegem-ho aleshores.

Activitats d'aventura: exemples i què són

Les activitats d'aventura són activitats de lleure que impliquen un risc més gran amb relació a les activitats esportives comunes. Això no obstant, aquest risc pot ser d'un grau menor o més gran en funció de l'activitat. Així, les activitats d'aventura tenen un component esportiu, encara que no per a totes les activitats d'aventura cal una preparació física exigent (exemple: tirolina).

Si alguna cosa té en comú totes les activitats d'aventura que coneixem fins avui és que solen desenvolupar-se a la natura. Aquest és sens dubte un dels components que afegeix risc i perillositat a lactivitat, ja que la naturalesa no sempre és previsible. A més, els esports d'aventura tenen en comú que proporcionen sensacions noves i solen atreure'ns perquè impliquen una mica d'incertesa. 

Aquests són alguns exemples de les activitats més practicades d'aventura:

 • Muntanyisme i senderisme
 • Escalada
 • Ràfting
 • Barranquisme
 • Surf
 • Busseig
 • Vies ferrades
 • Paracaigudisme
 • Parapent
 • Pònting

Com veus, totes elles són activitats molt diferents i en cadascuna entren en joc factors diferents que en determinaran la perillositat. A més, has de tenir en compte que l'evolució de molts esports ha fet que algunes activitats que abans no es consideraven d'aventura ara sí que ho siguin. A continuació, veureu altres activitats i esports d'aventura que s'han afegit a aquesta llista en els darrers temps:

 • Esquí
 • Snowboard
 • Moto d'aigua
 • Esquí aquàtic
 • Kitesurf
 • Flyboard 
 • Wakeboard
 • Segway

De fet, aquests no són tots els esports d'aventura que podem allistar, ja que es tracta d'un àmbit que evoluciona constantment i que varia molt en funció d'un país o un altre. 
És aquí on el turisme d'aventura entra en joc, i és que les condicions climàtiques i geogràfiques de moltes zones del món les fan idònies per a la pràctica de certes activitats d'aventura. Parlem del turisme d'aventura i dels tipus de turisme d'aventura que hi ha.

Tipus de turisme d'aventura

En funció de l'espai geogràfic on transcorrin les activitats, podreu trobar diferents tipus de turisme d'aventura. De fet, aquesta classificació és una de les més comunes quan es tracta d'esports d'aventura, ja que les activitats que s'inclouen a cadascun d'aquests grups solen compartir característiques i espais. Para atenció a la següent classificació.

Activitats de turisme d'aventura terrestres

Molts amants de la muntanya i la natura tendeixen a deixar-se portar per totes les activitats que s'hi desenvolupen. El barranquisme permet explorar paratges naturals meravellosos, alhora que es gaudeixen. Es duen a terme en l'àmbit terrestre, ja sigui en muntanyes, boscos, selves o penya-segats vertiginosos. Algunes de les activitats d'aventura més comunes en aquest grup són el muntanyisme, el senderisme, l'airsoft, les rutes amb quad, la bicicleta de muntanya o BTT, el barranquisme, l'espeleologia, les rutes a cavall o el kàrting.

Activitats de turisme d'aventura terrestres

Molts amants de la muntanya i la natura tendeixen a deixar-se portar per totes les activitats que s'hi desenvolupen. El barranquisme permet explorar paratges naturals meravellosos, alhora que es gaudeixen. Es duen a terme en l'àmbit terrestre, ja sigui en muntanyes, boscos, selves o penya-segats vertiginosos. Algunes de les activitats d'aventura més comunes en aquest grup són el muntanyisme, el senderisme, l'airsoft, les rutes amb quad, la bicicleta de muntanya o BTT, el barranquisme, l'espeleologia, les rutes a cavall o el kàrting.

Activitats aquàtiques

Les activitats aquàtiques també poden ser molt diferents entre elles, de fet mentre algunes s'exerceixen a la superfície del mar, altres com el busseig succeeixen a diversos metres per sota d'aquesta. En aquest segment podem trobar activitats com el caiac, el surf, el kitesurf, el flyboard o el submarinisme, entre d'altres.

Activitats aèries

Les activitats aèries, encara que en part impliquin l'existència d'un mínim espai terrestre o aquàtic, es desenvolupen a l'aire. Algunes de les més comunes són la tirolina, el passeig amb globus aerostàtic, l'ala delta, el parapent, el ràpel, el pònting o el paracaigudisme. Aquestes activitats impliquen un risc més gran, encara que solen realitzar-se juntament amb instructors i persones que es dediquen professionalment als esports nomenats.

Riscos del turisme d'aventura

Una de les principals característiques del turisme actiu o turisme d'aventura és que implica un cert risc. Aquesta perillositat és donada per diferents factors que deriven de les condicions climàtiques o geogràfiques en què es desenvolupa l'activitat. De fet, per a algunes activitats de turisme d'aventura cal una mínima preparació física que garanteixi una gestió eficient del risc que hi ha. 

Segons assenyalen els experts, el risc és el resultat d'una equació senzilla on entren en joc tres variables: l'exposició, la probabilitat i les conseqüències. En aquest sentit, és imprescindible tenir en compte que el risc sempre serà present en una activitat d'aventura, ja sigui en menor o major mesura. 

No obstant això, minimitzar el risc sí que està en mans dels que escullen practicar aquest tipus d'esports. La planificació, l'elecció de bons professionals, l'estat del material utilitzat i la preparació física dels participants són elements fonamentals per minimitzar qualsevol mena de risc en el desenvolupament d'una activitat d'aventura. A més, el coneixement específic del medi on es desenvoluparà l'activitat també és crucial. 

Per posar un exemple, abans de realitzar una activitat com l'snorkel, caldrà comprovar prèviament l'estat del mar a través de fonts fiables. A més, cal revisar l'estat de la bombolla d'oxigen i comprovar que tot el material funciona perfectament per evitar riscos. Portar una bona alimentació i evitar enfrontar-se a l'activitat en estat de cansament també serà crucial per al seu correcte desenvolupament. 

Les empreses que es dediquen al turisme d'aventura solen disposar d'un manual de gestió de riscos i compten amb els recursos necessaris per minimitzar qualsevol risc abans del desenvolupament d'una activitat. Per aquest motiu, sempre serà molt més fàcil i segur practicar turisme actiu mitjançant un club o una associació que fer-ho per compte propi. 

Destinacions d'aventura per practicar esports

Com t'explicàvem, el turisme actiu o turisme d'aventura té l'objectiu principal de practicar activitats a la natura que serveixin alhora per explorar nous territoris. A més, té com a motivació principal la realització d'activitats recreatives, així com el coneixement de la naturalesa de la zona.

Home amb tot terreny practicant turisme d'aventura a la muntanya

Així, en funció del tipus d'activitats d'aventura que una persona vulgui realitzar, haurà de triar una destinació o una altra. Alguns països tenen unes condicions perfectes per a la realització d'activitats per mar, mentre que altres tenen una orografia idònia per a l'organització de activitats de turisme d'aventura per terra. Aquests són alguns dels millors destinacions d'aventura:

 1. Austràlia: els esports aquàtics tenen un pes fonamental per al turisme d'aventura d'Austràlia. El surf i tots els seus derivats són l'objectiu principal de molts dels viatgers que escullen aquesta destinació.
 2. Nova Zelanda: els qui busquen experiències increïbles a la natura saben que no han de deixar passar l'oportunitat de visitar Nova Zelanda, el país del paracaigudisme i les millors rutes de senderisme. 
 1. Argentina: la bellesa natural d'aquest gran país la converteix en un atractiu turístic per als amants de l'aventura. Muntanyisme, glaceres i activitats úniques a la natura t'esperen a Argentina. 
 1. Nepal: el trekking és una de les activitats d'aventura més desitjades pels que visiten el Nepal. El ràfting i altres esports extrems com el paracaigudisme també permeten gaudir de la seva increïble bellesa orogràfica. 
 1. Costa Rica: els esports que combinen activitats aquàtiques i terrestres són el fort del país. Barranquisme, canopy, tirolina, ràpel, surf o caiac són només algunes de les activitats que destaquen a Costa Rica. 

Després de conèixer aquest rànquing estaràs pensant que no és possible fer turisme d'aventura a prop de casa, però això no és així. Que alguns països del món tinguin les condicions més bones per als esports extrems no vol dir que no puguis fer turisme local d'aventura. 

De fet, tant Espanya com Europa tenen una oferta increïble pel que fa a activitats d'aventura i segur que has practicat esports d'aquest tipus sense anar gaire lluny. 

Si estàs pensant en fer un viatge que impliqui activitats d'aventura, et recomanem que comptis amb una assegurança que et protegeixi davant de qualsevol imprevist. A Galia t'oferirem un producte a mida en funció de les característiques del teu viatge. Vols més informació?

La nostra experiència al sector de les assegurances d'aventura ens ofereix la possibilitat de dissenyar pòlisses adaptades a qualsevol activitat. A Galia hem classificat les activitats de turisme d'aventura en grups que inclouen diferents disciplines, per adaptar-nos a les necessitats de cada client. Les nostres assegurances ofereixen cobertura especialitzada de responsabilitat civil, cobertura professional per a monitors i cobertura d'accidents amb assistència sanitària il·limitada. En vols saber més? Contacta amb nosaltres! 

Si vols més informació sobre la normativa de turisme actiu, omple el següent formulari i rebràs una guia detallada amb tota la informació que necessites.

Descarrega la guia gratuïta NORMATIVA DE TURISME ACTIU [PER CCAA]

Consentiment*
Contacte fins comercials
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Necessiteu més informació?

Categories

Posts relacionats

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança