Senderisme i trekking: diferències, seguretat i pràctiques

Si ets amant de la muntanya i fas excursions per descobrir els cims i els paisatges més recòndits del teu voltant, podem dir que practiques senderisme. No obstant això, probablement també hagis sentit a parlar del trekking i t'hagis fixat que moltes persones fan referència a les seves excursions de muntanya amb aquest concepte.

senderisme i trekking: els esports en auge

Tot i que tots dos conceptes es fan servir indistintament, senderisme i trekking no són exactament la mateixa activitat, de manera que en aquest post us explicarem quines són les vostres diferències i similituds. També aprofitarem aquest espai per parlar-te de la seguretat a la muntanya, i allistar algunes pràctiques comunes dins de cadascun d'aquests esports. Pareu atenció!

Senderisme i trekking: diferències principals

El terme senderisme prové de la paraula senda o sender, de manera que el seu nom ja ens explica alguna cosa més sobre aquesta activitat. D'altra banda, el terme trekking és originari dels anys 80 i és la paraula amb què els alpinistes denominaven les rutes que feien fins a arribar al camp base dels altíssims cims que pujarien. 

Així, si t'estàs preguntant què és fer senderisme, pots imaginar-te rutes de curta durada, molt ben senyalitzades i que transcorren per senders amb poca dificultat. En canvi, al trekking entren en joc terrenys més variables i exigents, a més d'una durada més gran que fins i tot podria allargar-se dies o setmanes. De fet, al trekking la majoria de rutes no són un viatge d'anada o tornada exacte.  

Característiques del senderisme:

 • Rutes de curta distància (hores)
 • Senders oficials, normalment senyalitzats
 • Terrenys amb poca dificultat
 • Les rutes de senderisme poden ser circulars
 • Exemple: Ruta pel Congost de Mont-Rebei (Lleida)

Característiques del trekking: 

 • Rutes de mitjana i llarga distància (dies o setmanes)
 • Els senders i camins no sempre estan senyalitzats
 • Terrenys exigents, variables i de més dificultat
 • Les rutes no són un viatge d'anada i tornada
 • Exemples: El Carrilet (Olot – Girona) o Transpirinenca (Cap de Creus – Hondarribia)

Independentment de si ho fas durant unes hores o durant dies, caminar per la muntanya sempre és beneficiós per a la salut. De fet, practicar senderisme o practicar trekking és molt recomanable, ja que reforcen el sistema vascular i ajuden enormement a enfortir articulacions i músculs. 

Per aquest motiu, el millor és que triïs l'activitat que més s'adapti a les teves necessitats, i facis senderisme i trekking amb l'objectiu de gaudir, sense forçar massa i posant-te els límits necessaris per fer-ho amb seguretat. Si ho prefereixes, pots contractar una assegurança per prevenir qualsevol incident que pugui passar als senders de muntanya que vulguis explorar. Si practiques muntanyisme i senderisme, sempre és recomanable.

Consells per practicar senderisme i trekking amb seguretat

Una de les premisses principals de qualsevol amant de la muntanya és que aquesta s'ha de gaudir amb seguretat, ja que encara que a simple vista pugui semblar que no, hi ha alguns perills amb què qualsevol muntanyenc podria trobar-se. 

La veritat és que evitar incidents a la muntanya és en realitat una tasca senzilla que qualsevol persona, per amateur que sigui, pot fer. Para atenció als següents consells i posa'ls en pràctica si vols gaudir de la muntanya amb més tranquil·litat: 

 1. Planifica la teva ruta amb antelació: és fonamental que planifiquis la teva ruta amb temps, i puguis veure amb antelació quina serà la dificultat. Pren nota dels punts de descans, miradors o desviaments perquè no se't passi cap detall. D'aquesta manera evitaràs perdre't i gaudiràs molt més de la muntanya.
 2. Analitza la meteorologia: el clima i el risc de precipitació són fonamentals a qualsevol ruta de senderisme i trekking. Preveure amb quina meteorologia et trobaràs et permetrà equipar-te molt millor, o posposar la teva ruta si veus que el clima podria posar en perill la teva seguretat.
 3. No oblidis hidratar-te: per obvi que pugui semblar, algunes persones obliden com n'és d'important portar aigua i aliments a qualsevol ruta de senderisme. En funció de la durada del recorregut necessitaràs més o menys aigua, i per seguretat hauries de portar algunes barretes energètiques o aliments amb sucre.
 1. Prepara un bon equip: l'equip bàsic de senderisme i trekking inclou alguns elements fonamentals que no poden faltar, com ara un bon calçat, roba còmoda i transpirable, una farmaciola de primers auxilis, una brúixola o GPS, mòbil amb bateria suficient, repel·lent d'insectes, aigua o aliments. 

Ara que ja en coneixes alguns consells de senderisme per a principiants, i saps les diferències entre senderisme i trekking, només t'has de preparar i triar la ruta que més encaixi amb les teves necessitats. Per fer-ho amb seguretat, tingues en compte els nostres tipus i no oblidis que l'objectiu és passar-t'ho bé. 

Gràcies per arribar fins aquí! 

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança