Assegurança esportiva: quan i per què és necessària?

El assegurança esportiva és una eina crucial per a qualsevol persona que practiqui esport amb assiduïtat, independentment de quin sigui làmbit o àmbits esportius als quals es dediqui. A més, tendim a pensar que l'assegurança esportiva només és necessària per a aquelles persones vinculades al món de la competició o l'esport d'alt nivell, però la veritat és que un esportista amateur també pot necessitar una pòlissa que cobreixi els riscos a què s'enfronta.

assegurança esportiva en escalada

La pràctica d'esport és summament beneficiosa per a la salut i qualsevol professional de la medicina recomanaria als seus pacients fer exercici diverses vegades per setmana. No obstant això, l'esport pot portar alguns riscos que és important conèixer per tal d'anticipar-se a possibles imprevistos.

Els accidents esportius ocorren constantment i és per això que el mercat assegurador posa a l'abast de les persones i entitats múltiples assegurances esportives i fins i tot assegurances esportives per dies. L'objectiu d'aquest tipus de pòlisses és cobrir les necessitats de l'esportista, aficionat o professional.

Per què contractar una assegurança esportiva?

Per molt que una persona estigui habituada a l'esport i conegui els riscos que aquest porta implícits, no hi ha activitat esportiva 100% segura, ja que moltes vegades la seguretat depèn de factors aliens i que no estan sota el control dels esportistes. 

En aquest sentit, en totes les activitats esportives poden succeir cops, lesions o imprevistos que derivaran en altres conseqüències, moltes de caràcter econòmic. Així, aquests són alguns dels motius pels quals contractar una assegurança esportiva: 

  • Perquè les despeses d'assistència mèdica i quirúrgica quedin cobertes per la pòlissa del contractant.
  • Per rebre indemnització en cas de lesió, hospitalització i rehabilitació.
  • Per tenir cobertura a l'estranger.
  • Per assegurar esdeveniments esportius i tenir cobertura davant de possibles imprevistos: la no celebració de l'esdeveniment per causes meteorològiques, la incompareixença d'esportistes per malaltia o lesió i altres causes alienes a la voluntat de l'assegurat que poden fer que l'esdeveniment no es faci.
  • Per rebre indemnització per pèrdua anatòmica o defunció. 

Quan és obligatori contractar una assegurança esportiva?

Segons recull la llei, des del 1990 tots els esportistes federats que participin en competicions oficials d'àmbit estatal hauran de ser contractistes d'una assegurança esportiva obligatòria que cobreixi els riscos derivats de la pràctica de la modalitat esportiva corresponent. 

Per aquest motiu, si estàs associat a un club esportiu que fa competicions, el més probable és que ja estiguis assegurat. Si, en canvi, dirigeixes un club o una associació esportiva que fa competicions, hauries de contractar una assegurança esportiva obligatòria

De fet, encara que el club o associació no participi en competicions oficials, necessitaràs una assegurança de responsabilitat civil que et protegeixi davant dels danys i els perjudicis que puguin afectar els membres de l'associació i pels quals els teus associats puguin presentar demandes. En aquest sentit, una assegurança de responsabilitat civil té l'objectiu de rescabalar econòmicament el dany (corporal, material o econòmic) causat a un tercer perjudicat, quan intervé la culpa o la negligència. 

Jugador de tennis disposat per treure

Per esportistes ocasionals o persones que practiquen esport de forma recreativa (sortir a córrer, anar amb bici, fer senderisme els caps de setmana…), la llei de l'esport no obliga a la contractació d'una assegurança esportiva, encara que sí que és recomanable

Tot i això, hi ha algunes excepcions, ja que la llei sí que obliga a la contractació d'una assegurança d'esports a aquelles persones que competeixen amb vehicles de motor o embarcacions, i també quan les activitats aquàtiques impliquen la utilització de vehicles de turisme actiu per practicar busseig (recreatiu o esportiu). 

De la mateixa manera, han de contractar un assegurança esportiva obligatòria aquelles persones que es dediquen a la caça o a la pesca, ja sigui de forma eventual o recurrent. 

Per la seva banda, els tècnics esportius (ja siguin professors deducació física, directors esportius, entrenadors o monitors) tenen uns riscos implícits a la seva activitat derivats de les característiques de les activitats que imparteixen. 

D'aquesta manera, són responsables dels danys que puguin patir els alumnes o esportistes que estiguin a càrrec seu durant l'activitat, i dels causats a tercers per part de persones que siguin la seva responsabilitat. Si estan federats, disposaran de l'assegurança obligatòria d'accidents esportius, ja que així ho estableix la llei. 

Si l'activitat professional de tècnics esportius o monitors s'exerceix per compte d'un altre (un club o associació esportiva) que ja tingui assegurada la cobertura pels riscos de l'activitat, l'assegurança esportiva tampoc serà obligatòria

Quan és recomanable contractar una assegurança esportiva?

Una assegurança esportiva pot convertir-se en un instrument de gran utilitat en moltes ocasions, doncs és impossible preveure tots els riscos que es poden ocasionar en el marc de l'activitat esportiva. No obstant això, hi ha alguns àmbits en què aquesta assegurança és gairebé imprescindible. 

Els esports d'aventura, els esports de risc o els esports extrems són sens dubte els més propensos a generar riscos. D'aquesta manera, és recomanable que aquelles persones que els practiquin de forma assídua o ocasional contractin una assegurança esportiva. Aquestes són algunes de les activitats per a les quals serà més necessària la contractació d'una pòlissa d'aquestes característiques: 

  • Viatges que puguin incloure la pràctica d'esports d'aventura: és important rebre cobertura a l'estranger, especialment si durant el viatge es desenvoluparan activitats que poden ser considerades “d'aventura”, com el muntanyisme, l'escalada, el busseig i molt més.
  • Esports de muntanya com ara senderisme, muntanyisme, escalada o alpinisme: sens dubte, la muntanya pot implicar alguns riscos com caigudes o despreniments, de manera que és essencial comptar amb una assegurança que protegeixi les persones davant dels accidents que poden ocórrer en aquest àmbit.
  • Esports de neu com l'esquí, l'esquí de muntanya o l'snowboard: les lesions a la neu i les lesions fora de pista són algunes de les més comunes durant els mesos d'hivern. Una assegurança d'esquí es pot convertir en una eina crucial en cas accident o lesió. 
  • Esports aquàtics com el windsurf, el kitesurf, el surf o el busseig: els cops amb altres esportistes, els ofegaments, les picades de medusa… Els perills del mar poden arribar a ser molt variats i els que hi practiquen esports han d'estar protegits davant de tots ells. Una assegurança esportiva aquàtica és la solució davant de qualsevol dels incidents que puguin ocórrer. 

Practicar esports de manera segura pot ser molt beneficiós per a la salut física i mental, de manera que no hi hauria d'haver motius per no fer-ho. La seguretat de comptar amb total protecció davant de qualsevol accident que pugui passar farà que qualsevol persona gaudeixi molt més de la seva activitat física, amb total tranquil·litat per al desenvolupament de la mateixa. 


Si estàs pensant en contractar una assegurança esportiva o dubtes si ho hauries de fer, pots contactar amb Galia sense compromís i els nostres assessors t'oferiran la informació que necessites. Explica'ns les teves inquietuds i t'assessorarem de manera personalitzada perquè rebis la millor atenció i puguem dissenyar una pòlissa exclusiva per a les teves necessitats. 

Gràcies per arribar fins aquí! 

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança