Guia de bones pràctiques per ser un turista responsable

Si t'agrada viatjar és hora que et planteges si ets un turista responsable.

Potser descobreixis alguna cosa més que pots posar en pràctica, quan passeges per una altra ciutat o un altre país, per fer-ho de manera sostenible.

En pensar en la teva propera ruta de viatge, potser posis el focus en el clima, el paisatge, les excursions o monuments que visitaràs, i no reparis en l'impacte que les teves accions, i les de tots els viatgers, poden generar a entorn.

El turisme responsable o sostenible és aquell que té en compte els impactes ambientals, socials i econòmics de l'activitat a llarg termini per assegurar que les destinacions siguin viables i beneficioses per a les generacions presents i futures.

Què implica i quin és lobjectiu duna activitat turística responsable?

  • Un treball conjunt entre els turistes, els proveïdors de serveis turístics i les comunitats per promoure la conservació de la biodiversitat i els recursos naturals
  • Fomentar la inclusió social i cultural de les comunitats locals
  • Contribuir al desenvolupament econòmic sostenible i equitatiu de les destinacions turístiques

Com pots fer per fomentar el turisme responsable?

Hi ha una sèrie d'accions per practicar una activitat turística sostenible que tens a l'abast de la teva mà. En aquesta guia de bones pràctiques per ser un turista responsable t'explico les 8 més importants:

Tingues el viatge organitzat per endavant


Planificar prèviament el recorregut t'evitarà malbaratar diners. Per fer-ho, has de fer les reserves d'allotjament i transport amb antelació, i així obtindràs millors preus.

Alhora, per ser un veritable turista responsable, no oblidis contractar un assegurança de viatges d'aventura que cobreixi certes despeses en cas de problemes o imprevistos relacionats que afectin el teu viatge (salut, cancel·lació, pèrdua d'equipatge…)

Respecta la cultura local


Si viatges a un altre país, i fins i tot a una altra comunitat dins d'Espanya, és important que respectis els costums i les tradicions locals.

Com a turista responsable, pots investigar diverses qüestions abans de viatjar, com els hàbits de la gent, les seves normes, les seves festes tradicionals per si coincideixes amb participar-hi, la seva manera de saludar…

De fet, si fas turisme sostenible a un país on no es parli el castellà, no està de més que aprenguis algunes paraules en el seu idioma.

Tingues present que aquestes són simples maneres d'adaptar-te a la cultura local i considerar la població del lloc que t'acollirà durant un temps.

Redueix la teva petjada de carboni


Si els viatgers com tu no exerceixen turisme responsable, l'activitat pot ser una font important d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

Per reduir la teva empremta de carboni, tria mitjans de transport sostenibles: pots caminar, anar en bicicleta, utilitzar el transport públic, o bé cotxes elèctrics que no contaminin.

Els turistes responsables també solen optar per hotels ecològics i respectuosos amb el medi ambient.

Com ho pots saber? Avaluant els materials utilitzats en la construcció de l'hostalatge i si utilitzen l'energia de manera eficient, per exemple, amb panells solars.

Recolza l'economia local


T'agrada anar de compres? En aquest cas, us aconsello que us inclineu pels productes i serveis locals per donar suport a l'economia del lloc i fomentar el desenvolupament sostenible.

I el mateix quan vagis a dinar o sopar: tria restaurants i botigues locals en lloc de cadenes internacionals per ajudar els emprenedors de la zona.

A més, pensa que en visitar bars propis de la zona pots trobar plats típics que potser mai abans hagis tastat.

Redueix el teu consum de plàstic


Segurament ja saps que el plàstic és un dels contaminants més grans del medi ambient i que és especialment perjudicial per als ecosistemes marins.

Amb simples accions, com ara portar una ampolla d'aigua reutilitzable i no utilitzar palletes ni coberts plàstics, pots recolzar l'ecoturisme per cuidar el medi ambient i apostar per un viatge sostenible.

Respecta la fauna i la flora local


Per ser un turista responsable, en visitar zones naturals, heu de respectar la flora i la fauna local.

Si us plau no recullis plantes, no alimentis els animals i evita molestar-los!

També seria bo que, com a viatger responsable, evitis els zoològics i els espectacles amb animals i que et bolquis, en canvi, pels espais de reinserció d'espècies a la natura, per exemple.

I un detall més: si fas una excursió a la natura, t'aconsello que la facis al costat de guia local, que t'ensenyarà molt sobre la regió, i que evitis recórrer senders i àrees restringides, ja que pots exposar-te a riscos innecessaris.

Sigues conscient del teu impacte a l'entorn


Encara que resulti evident, et recordo que has de respectar els recursos naturals, assegurar-te de no deixar escombraries en llocs públics i fer servir els serveis de reciclatge.

Són altres de les claus del turisme responsable que has d'aprendre des de ja mateix.

I una cosa més, que segur ja tens en compte diàriament: no malbaratis aigua ni energia pel sol fet que la paga un altre, i evita l'ús excessiu d'aire condicionat i calefacció.

Pensa que, al final de comptes, el més gran perjudicat sempre és el nostre planeta i que això ens afecta a tots…

Usa dispositius electrònics


Durant el teu viatge sostenible, intenta tenir les reserves, bitllets, mapes o factures en format digital al mòbil o tablet per reduir l'ús de paper i no generar residus.

Una assegurança que garanteixi el turisme responsable i l'aventura


Ja tens la guia per ser un turista responsable. Ara bé: perquè el teu viatge sigui una experiència inoblidable és clau que cerquis una assegurança que et doni tranquil·litat durant tot el recorregut.

Tingues en compte que, en les assegurances de turisme d'aventura entren en joc múltiples factors que potser desconegues. Per això, l'assessorament personalitzat d'una empresa com Galia és fonamental perquè puguis tenir la cobertura que necessites i només dedicar-te a gaudir…

El programa d'assegurances que oferim a Galia per a aquest tipus de viatges inclou múltiples activitats, encara que aquesta llista es troba en constant evolució, en funció de les tendències del mercat i la demanda dels nostres clients.

Les nostres cobertures inclouen des de la responsabilitat civil de les persones implicades fins a l'assistència sanitària il·limitada, passant per les despeses de salvament i de rescat.

Consulta'ns sense compromís! Estarem encantats de poder assessorar-te.

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança