Com emplenar un comunicat amistós d'accident de manera correcta?

Si en algun moment tens un cop o accident amb el cotxe o la moto, has de saber que hauràs d'omplir un comunicat amistós d'accidents.

Des d'aquí esperem que mai no t'hagi tocat fer-ho. Però per si de cas, avui volem explicar-te tot el que ha d'incloure aquest document i com ho has de completar per evitar errors i no posar en risc la cobertura de la teva assegurança.

I com sempre, abans de continuar et recomanem que puguis tenir sempre a mà el millor assegurança de cotxe i moto mai no se sap quan ho necessitaràs.

Un comunicat d'accident amistós és un formulari imprès facilitat per les asseguradores i utilitzat per facilitar la informació entre les parts involucrades en un accident de trànsit i les companyies d'assegurances.

Per això, l‟objectiu d‟aquest document és registrar els detalls de l‟accident i evitar conflictes innecessaris.

Quina informació conté un comunicat amistós d'accident?

Un comunicat amistós d'accident compta amb les àrees següents que has de conèixer i omplir:

1.- Dades identificatives al comunicat d'accident.

Cal que cada conductor identifiqui correctament l'altra banda.

Per això, a les àrees laterals del comunicat d'accident, cal indicar el nom, l'adreça, el DNI, el telèfon i el número del permís de conduir dels conductors implicats en l'accident, així com les dades de l'asseguradora, nom de la companyia i número de pòlissa.

És important que apuntis igualment les dades de contacte de l'altra persona involucrada a l'accident, sobretot el telèfon, per si sorgís algun inconvenient.

A continuació, has de completar les dades dels vehicles involucrats a l'accident, entre elles la marca, el model, la matrícula i el número d'identificació del vehicle (VIN).

És recomanable emplenar el comunicat amistós a partir de la informació dels rebuts en vigor de cadascun dels cotxes, per així poder assegurar-te que l'altra persona compta amb l'assegurança obligatòria.

Tingues en compte que és important que no hi hagi errors en aquestes dades del comunicat d'accidents per poder localitzar i fer la reclamació oportuna a l'altra persona i que la companyia contrària accepti la culpa.

2.- Descriu l'accident al comunicat amistós.

A la part superior del comunicat amistós has d'incloure l'hora, el dia i el lloc de l'accident, així com si hi ha hagut víctimes lleus o greus, sí que hi ha hagut més vehicles implicats en l'accident, com ara col·lisió en cadena o contra vehicles aparcats , cal detallar la informació de tots els vehicles per poder relacionar un comunicat amistós amb altres d'un mateix accident.

A la part central podràs utilitzar l'apartat de circumstàncies succeïdes a l'accident per poder establir-ne les causes i la responsabilitat, tingues molta cura en emplenar aquest apartat ja que és de vital importància.

Fes un petit croquis i marca els punts de col·lisió de cadascun dels vehicles, inclou també els danys que s'aprecien als vehicles per evitar que no et donin gat per llebre, i aprofita l'apartat d'observacions per incloure-hi anotacions, qualsevol dada addicional que puguis aportar pot ajudar a aclarir els fets.

Cadascuna de les parts haurà de col·locar aquesta informació al seu apartat corresponent, tenint en compte que si de veritat és amistós, tots dos han d'indicar el mateix.

En cas contrari, serà complicat posteriorment arribar a un acord i els tràmits es podrien allargar innecessàriament.

3.- El croquis, fonamental al comunicat d'accident amistós.

A la part inferior del comunicat d'accident amistós s'inclou un croquis, on s'ha de dibuixar el lloc de l'accident i les posicions dels vehicles en el moment del xoc.

També és important incloure senyals de trànsit i qualsevol altra informació rellevant que ajudi a entendre com va passar l'accident a una persona que no hi va ser.

El croquis ajuda a aclarir els fets per la qual cosa si no s'han omplert bé les caselles o no se'n determina bé la culpa, el croquis de l'accident pot acabar decantant la balança a favor d'una o altra part.

4.- Signatura dels conductors implicats en el comunicat amistós.

Finalment, els conductors han de signar el comunicat d'accidents per indicar que estan d'acord amb la informació que conté i que s'ha arribat a un acord sobre els detalls del xoc o el cop.

Important. Si aquesta declaració amistosa daccident no està signada no tindrà cap validesa.

A més, una vegada que tot hagi acabat i totes dues parts hagueu signat, cap de les dues còpies es podrà modificar.

Després de la signatura, cada conductor es quedarà amb una còpia del document per tenir tots dos la mateixa informació.

Dubtes freqüents sobre com fer un comunicat amistós d'accident

Si en algun moment tens un contratemps i has d'emplenar un comunicat amistós, també és important que tinguis en compte tres qüestions per evitar incórrer en un error.

1.- Qui es quedarà amb el primer full del comunicat amistós?

Assegureu-vos d'emplenar correctament el comunicat d'accidents amistós i sobretot que el segon full, el que està a sota, marca correctament tota la informació.

En cas que la informació no es llegeixi del tot bé carrega't d'agafar totes les dades de contacte de la part contrària, però el més important és que si tens raó a l'accident, et quedis amb el primer full, l'original i no el calc, doncs d'aquesta manera t'assegures que les dades per poder fer la reclamació es podran veure de manera clara, generalment la part que té raó és la que sol treure el part amistós i omple les dades, ja que és la principal interessada.

2.- Com emplenar un comunicat amistós amb les creus centrals i quina és la seva importància?

Els conductors haureu d'emplenar el comunicat amistós cadascun en un costat, un a la columna esquerra i un altre a la dreta.

Generalment, si tens raó sols treure el comunicat i col·locar les dades personals, del vehicle i de l'asseguradora a la primera columna del comunicat d'accidents, al comunicat el podràs veure en blau i titulat “Vehicle A” ia la part esquerra del part, en groc trobaràs la columna del “Vehicle B”, on has d'emplenar les mateixes dades, important no deixar sense emplenar les dades dels conductors, i posar èmfasi en el número de pòlissa, la matricula i la companyia, amb aquests tres dades serà senzill poder gestionar la reclamació.

A la part central, podeu trobar les principals circumstàncies que es poden donar en un accident, només heu de marcar amb una creu aquelles que hagin coincidit a la col·lisió, primer es marquen les creus i al final el nombre de creus marcades de cada columna, molt important marcar la creu del vehicle que fa lacció.

Per exemple: Estava estacionat, si el vehicle A és el que estava estacionat haurem de marcar la creu de l'esquerra , és a dir la més a prop de la columna del Vehicle A, això indica que aquest vehicle és el que es trobava estacionat, és important revisar que les creus es trobin ben emplenades i en cas de dubte no emplenar cap creu, introduir les dades, fer el croquis i signar, a partir d'aquí explicar al teu mediador d'assegurances com ha estat l'accident perquè pugui defensar els teus interessos.

3.- Què passa si t'equivoques al comunicat d'accident i encara que tinguis raó la perds?

Tingues en compte que si has omplert malament el comunicat amistós d'accident i ho has signat la companyia podria treure't la raó i donar-la a la part contrària.

En aquest cas, lamentablement, no hi podràs fer res per canviar-lo, més enllà d'una reclamació judicial.
T'aconsellem que, si ja has enviat el comunicat amistós a la teva companyia d'assegurances i t'adones que vas cometre un error, li informes immediatament el que ha passat.

En alguns casos, es pot modificar el comunicat amistós o afegir una nota addicional que aclareixi la situació.

Per tot això, has d'emplenar el comunicat d'accident amistós amb molta atenció i cura i si et confons, és important que tractis de corregir la informació incorrecta com més aviat millor.

Això sí, si encara ets al lloc de l'accident, pots parlar amb l'altra part i fer-ne la correcció, perquè no hi hagi problemes.

De tota manera, si tens dubtes sobre com emplenar correctament un comunicat amistós, et recomanem que busquis assessorament legal per evitar errors que et puguin perjudicar a l'hora de reclamar davant l'asseguradora.

El comunicat amistós és un document legal i qualsevol informació errònia podria afectar el resultat de la investigació final de la companyia dassegurances.

Recorda-ho. La millor manera de solucionar un accident o cop és sempre mitjançant un acord i un comunicat amistós. Es pacient i amable i atès que tots dos esteu en un moment “tens”, mantenir la cortesia i un bon to ajuda a millorar tota situació.

4.- Com es determina la responsabilitat de l'accident a través del comunicat amistós?

Les companyies, per poder agilitzar la resposta del comunicat amistós en accidents de circulació, van crear el Conveni CIDE (Conveni d'Indemnització Directa) i posteriorment l'ASCIDE (Acord de suplementació al Conveni d'Indemnització Directa).

El CIDE s'aplica sempre que el comunicat d'accident amistós estigui ben emplenat i en funció de les caselles marcades, s'atorga responsabilitat de l'accident a un conductor o altre.

La companyia perjudicada està obligada a assumir la responsabilitat, per això és important emplenar correctament el comunicat d'accidents. Aquesta és la taula de responsabilitats del conveni CIDE en funció de les caselles emplenades:

El Conveni ASCIDE es va crear posteriorment per intentar buscar solucions en aquells casos en què els comunicats d'accidents no estiguin ben emplenats, en aquests casos la companyia no ha d'acceptar la culpa de forma automàtica i té 15 dies per acceptar la responsabilitat.

Les millors assegurances de cotxe i moto, a Galia

Totes les nostres assegurances de cotxe i moto així com les assegurances d'accidents proporcionen molt més que les cobertures bàsiques i amb un preu totalment assequible.

Comptem amb les assegurances de cotxe i moto amb cobertures àmplies i primes ajustades, per la qual cosa us convidem a contactar amb nosaltres sense cap compromís ia comprovar-ho personalment.

A Galia t'ajudem en el moment en què més ajuda pots necessitar.

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança