Si ets amant de la muntanya i fas excursions per descobrir els cims i els paisatges més recòndits del teu voltant, podem dir que practiques senderisme. No obstant això, probablement també hagis sentit a parlar del trekking i t'hagis fixat que moltes persones fan referència a les seves excursions de muntanya amb aquest concepte.
Tot i que tots dos conceptes es fan servir indistintament, senderisme i trekking no són exactament la mateixa activitat, de manera que en aquest post us explicarem quines són les vostres diferències i similituds. També aprofitarem aquest espai per parlar-te de la seguretat a la muntanya, i allistar algunes pràctiques comunes dins de cadascun d'aquests esports. Pareu atenció!
Continguts del post
Senderisme i trekking: diferències principals
El terme senderisme prové de la paraula senda o sender, de manera que el seu nom ja ens explica alguna cosa més sobre aquesta activitat. D'altra banda, el terme trekking és originari dels anys 80 i és la paraula amb què els alpinistes denominaven les rutes que feien fins a arribar al camp base dels altíssims cims que pujarien.
Així, si t'estàs preguntant què és fer senderisme, pots imaginar-te rutes de curta durada, molt ben senyalitzades i que transcorren per senders amb poca dificultat. En canvi, al trekking entren en joc terrenys més variables i exigents, a més d'una durada més gran que fins i tot podria allargar-se dies o setmanes. De fet, al trekking la majoria de rutes no són un viatge d'anada o tornada exacte.
Característiques del senderisme:
- Rutes de curta distància (hores)
- Senders oficials, normalment senyalitzats
- Terrenys amb poca dificultat
- Les rutes de senderisme poden ser circulars
- Exemple: Ruta pel Congost de Mont-Rebei (Lleida)
Característiques del trekking:
- Rutes de mitjana i llarga distància (dies o setmanes)
- Els senders i camins no sempre estan senyalitzats
- Terrenys exigents, variables i de més dificultat
- Les rutes no són un viatge d'anada i tornada
- Exemples: El Carrilet (Olot – Girona) o Transpirinenca (Cap de Creus – Hondarribia)
Independentment de si ho fas durant unes hores o durant dies, caminar per la muntanya sempre és beneficiós per a la salut. De fet, practicar senderisme o practicar trekking és molt recomanable, ja que reforcen el sistema vascular i ajuden enormement a enfortir articulacions i músculs.
Per aquest motiu, el millor és que triïs l'activitat que més s'adapti a les teves necessitats, i facis senderisme i trekking amb l'objectiu de gaudir, sense forçar massa i posant-te els límits necessaris per fer-ho amb seguretat. Si ho prefereixes, pots contractar una assegurança per prevenir qualsevol incident que pugui passar als senders de muntanya que vulguis explorar. Si practiques muntanyisme i senderisme, sempre és recomanable.
Consells per practicar senderisme i trekking amb seguretat
Una de les premisses principals de qualsevol amant de la muntanya és que aquesta s'ha de gaudir amb seguretat, ja que encara que a simple vista pugui semblar que no, hi ha alguns perills amb què qualsevol muntanyenc podria trobar-se.
La veritat és que evitar incidents a la muntanya és en realitat una tasca senzilla que qualsevol persona, per amateur que sigui, pot fer. Para atenció als següents consells i posa'ls en pràctica si vols gaudir de la muntanya amb més tranquil·litat:
- Planifica la teva ruta amb antelació: és fonamental que planifiquis la teva ruta amb temps, i puguis veure amb antelació quina serà la dificultat. Pren nota dels punts de descans, miradors o desviaments perquè no se't passi cap detall. D'aquesta manera evitaràs perdre't i gaudiràs molt més de la muntanya.
- Analitza la meteorologia: el clima i el risc de precipitació són fonamentals a qualsevol ruta de senderisme i trekking. Preveure amb quina meteorologia et trobaràs et permetrà equipar-te molt millor, o posposar la teva ruta si veus que el clima podria posar en perill la teva seguretat.
- No oblidis hidratar-te: per obvi que pugui semblar, algunes persones obliden com n'és d'important portar aigua i aliments a qualsevol ruta de senderisme. En funció de la durada del recorregut necessitaràs més o menys aigua, i per seguretat hauries de portar algunes barretes energètiques o aliments amb sucre.
- Prepara un bon equip: l'equip bàsic de senderisme i trekking inclou alguns elements fonamentals que no poden faltar, com ara un bon calçat, roba còmoda i transpirable, una farmaciola de primers auxilis, una brúixola o GPS, mòbil amb bateria suficient, repel·lent d'insectes, aigua o aliments.
Ara que ja en coneixes alguns consells de senderisme per a principiants, i saps les diferències entre senderisme i trekking, només t'has de preparar i triar la ruta que més encaixi amb les teves necessitats. Per fer-ho amb seguretat, tingues en compte els nostres tipus i no oblidis que l'objectiu és passar-t'ho bé.
Gràcies per arribar fins aquí!