El busseig és un esport aquàtic que permet viure experiències inoblidables, però com qualsevol activitat d‟aventura suposa cert risc.
Per això, és imprescindible conèixer les mesures de seguretat al busseig, així com els diversos tipus d'assegurances de busseig que hi ha.
Com veurem a continuació, tot bus professional ha de comptar amb una assegurança especialitzada per a aquesta activitat esportiva.
Això és encara més important si el submarinisme es farà a l'estranger.
En aquests casos, el més convenient és contractar una assegurança per a bussejadors, que combina les cobertures d'accidents pròpies d'aquest esport amb altres relatives al teu viatge, com ara despeses de cancel·lació o indemnització per robatori d'equipatge.
En aquest post, t'explicarem per què és imprescindible comptar amb una assegurança de submarinisme, així com quines són les opcions de pòlisses més comunes.
També parlarem sobre les mesures de seguretat del busseig i els possibles riscos que pot comportar.
Continguts del post
Assegurança de busseig a Espanya ia l'estranger: He de contractar-ho?
El primer que has de saber és que les assegurances per a busseig són obligatòries a Espanya, així com a la majoria de països estrangers.
Fins i tot a les nacions on no és obligatori, és convenient contractar una assegurança mèdica de busseig abans d'iniciar l'activitat.
Diem això perquè una assegurança de busseig s'ocupa de fer front a les despeses i les indemnitzacions derivades d'un accident durant la pràctica del submarinisme.
En cas que no comptis amb una pòlissa d'aquest tipus, hauràs de fer front a aquestes despeses tu mateix.
Habitualment, les assegurances de busseig solen cobrir les despeses d'assistència mèdica, els costos de rescat i la responsabilitat civil per si ocasionem danys a tercers.
A més, les millors assegurances de busseig afegeixen cobertures addicionals com els danys de l'equip, reemborsament per demores o classes no impartides, o despeses relacionades amb els viatges per bussejar.
Tipus d'assegurances de busseig
Si vols saber quina és la millor assegurança de busseig per a tu, has de tenir en compte les teves necessitats. En base a això, pots triar entre:
- Assegurança de busseig anual: Si practiques busseig de forma freqüent, el millor és que contractis una assegurança anual de busseig que et cobreixi cada vegada que facis una immersió.
- Assegurança de busseig per un dia: En canvi, si només fas immersions de manera ocasional, et convé més una assegurança de busseig diari, en què pagues per cada un dels dies que bussejaràs.
- Assegurança de busseig internacional: En cas que hagis de fer immersions fora d'Espanya, has d'assegurar-te que la teva assegurança de submarinisme ofereix cobertura internacional, especialment pel que fa a les despeses mèdiques.
- Assegurança de busseig recreatiu: Si no participaràs en competicions ni a exercir el busseig com a professió, aquesta és la millor assegurança de busseig per a tu.
- Assegurança per a busseig professional: Si, per contra, et dediques al submarinisme de forma professional, hauràs de contractar una pòlissa amb garanties més completes, que cobreixi immersions més profundes.
Normes de busseig professional
Mesures de seguretat al busseig esportiu
Aquestes són algunes de les normes bàsiques de seguretat al busseig que tot submarinista ha de conèixer i tenir presents:
- Assegureu-vos que esteu en bones condicions físiques per bussejar. Es recomana consultar prèviament amb el metge, especialment en cas que tinguis algun problema de salut.
- Planifica les immersions i familiaritza't amb la flora i la fauna submarina.
- Mai busseges sol, fes-ho amb un company i manteni't a prop seu durant les immersions.
- Comprova el teu equipament de busseig abans de submergir-te per assegurar-te que es troba en bon estat.
- Roman atent a l'entorn per detectar possibles perills, però evita tocar les plantes i els animals.
- Ascendeix i baixa lentament, revisant sovint el teu subministrament d'aire per assegurar-te que en tens prou.
- No aguantes la respiració durant l'ascens, respira amb normalitat.
- Apreneu els senyals d'emergència per si sorgeix qualsevol inconvenient dins l'aigua.
A continuació, t'expliquem les normes que han de seguir tots els bussejadors professionals, la majoria de les quals s'apliquen també al busseig recreatiu.
Parada de seguretat en busseig
Les parades de seguretat al busseig es realitzen durant l'ascens a la superfície per desfer-se de l'excés de nitrogen que els bussejadors han acumulat al cos durant el descens, permetent ajustar-se als canvis de pressió.
Al busseig, es fa una parada de seguretat en arribar als 4,5 metres de profunditat, moment en què s'atura l'ascens durant aproximadament tres minuts.
Equipament de busseig segur
L'equipament bàsic per a la pràctica del busseig com a esport consisteix en un regulador amb la seva ampolla d'aire, un dispositiu de control de flotabilitat, un vestit de busseig, un mesurador de pressió, unes aletes, unes ulleres, un tub de snorkel i un sistema de pesos.
Addicionalment, al bus esportiu s'utilitzen ordinadors de busseig, llanternes, brúixoles, ganivets i equipament de senyalització.
Tot això s'ha de revisar amb cura abans de cada immersió per detectar possibles danys com fuites d'aire.
Riscos del submarinisme
Encara que els accidents més comuns del turisme actiu no es produeixen al busseig sinó en altres esports d'aventura, aquesta activitat suposa certs riscos que expliquem a continuació.
Descompressió al busseig
La malaltia de descompressió en bussejadors o síndrome descompressiva es produeix quan l'ascens es fa massa ràpid, sense donar temps que el cos elimini el nitrogen acumulat durant la immersió.
El gas nitrogen pot penetrar als teixits del cos i arribar a bloquejar els vasos sanguinis. Tot i que els casos lleus només afecten les articulacions, el sistema limfàtic i la pell, els casos més greus poden afectar el cervell, la medul·la espinal i els sistemes circulatori i respiratori, podent arribar a causar la mort.
Altres riscos a valorar al busseig com a esport
A més de la descompressió al busseig, alguns altres perills del submarinisme són:
- Ofegament, en quedar-se sense subministrament d'aire.
- Hipotèrmia.
- Quedar atrapat en una cova o entre xarxes de pesca.
- Rampes musculars.
- Ferides i mossegades d'animals.
- Barotraumes, que són danys en els teixits corporals com a conseqüència dels canvis de pressió. Els més comuns són el d'orella i el de pulmó.
Preguntes freqüents sobre la seguretat al busseig
Quina és la màxima profunditat del busseig amb ampolla?
Segons la legislació espanyola, la profunditat màxima de busseig professional amb ampolla és de 75 metres per a la tècnica de subministrament en superfície. Tot i això, a partir dels 50 metres s'han d'habilitar plataformes d'accés i recuperació.
D'altra banda, si us preguntes a quina profunditat pot baixar un bus en tècnica d'autònom, el límit són 50 metres per a un bus professional i 40 metres per al busseig recreatiu.
A més, hi ha altres modalitats de busseig en què el límit ve establert pel que permetin les taules de descompressió.
Es pot bussejar embarassada?
Encara que no hi ha gaires dades sobre el tema, practicar busseig embarassada està desaconsellat pels metges a causa dels riscos que pot suposar tant per al fetus com per a la dona.
Ja que no s'han pogut fer estudis amb humans, no és un fet demostrat, però és millor abstenir-se de bussejar embarassada per no arriscar-se.
Per què si busseges no pots volar?
Una pregunta molt freqüent és per què no es pot bussejar i volar el mateix dia i la resposta és que augmenta el risc de patir síndrome descompressiva.
Això és degut a que la baixa pressió durant un vol contrasta amb l'augment de pressió durant la immersió i pot ocasionar que el nitrogen formi bombolles als nostres teixits.
Tot i que no hi ha consens sobre el tema, la recomanació és esperar entre 12 i 24 hores per volar després de bussejar.
Gaudeix d'un busseig segur amb les pòlisses especialitzades de Galia
A Galia t'oferim diferents pòlisses per a esports d'aventura com el submarinisme, tant si ho practicaràs a Espanya com a l'estranger. A més, disposem d'opcions per dies si sou un bussejador ocasional.
Moltes de les nostres assegurances inclouen garanties també per al teu viatge, com les despeses mèdiques internacionals, la pèrdua d'equipatge, la cancel·lació de transports o l'assistència a distància.