Descens d'aigües braves: tipus, tècniques i consells per a principiants

El descens d'aigües braves és un dels esports aquàtics més populars, perfecte per passar una estona de diversió i força adrenalina.

Una experiència intensa només apta per als més aventurers.

Tot i que la història del piragüisme d'aigües braves es remunta al segle XIX, aquest esport va assolir la seva veritable popularitat a partir dels anys 30, quan es va convertir en una disciplina olímpica.

Però aquesta activitat no només es practica de forma professional, sinó que en els darrers anys cada cop són més les persones que s'aventuren a un descens sobre aigües braves per pura diversió.

Si encara t'estàs iniciant, convé que facis el descens per aigües braves de la mà d'una empresa especialitzada, que tingui les millors cobertures per a empreses de turisme actiu.

Aquest tipus de pòlisses d'assegurances solen cobrir les despeses derivades d'un possible accident o rescat, cosa que proporciona més tranquil·litat.

En aquest article, us volem explicar què és el ràfting en aigües braves, quines embarcacions es poden utilitzar i quins són els millors consells per iniciar-se en aquest esport.

Què és ràfting en aigües braves o rius ràpids?

El descens d'aigües braves, també anomenat ràfting, consisteix a baixar un tram de riu sobre una piragua.

Aquest recorregut es caracteritza per les seves turbulències, per la qual cosa també es coneix com a ràpids.

En la seva modalitat professional, aquest esport es pot practicar de diverses maneres.

En primer lloc, es troba l'eslàlom d'aigües braves, que consisteix a realitzar en el menor temps possible un circuit en què els piragüistes travessen una sèrie de portes.

D'altra banda, hi ha el descens d'aigües braves en piragüisme d'esprint, en què també cal completar el recorregut tan ràpid com sigui possible, però sense travessar obstacles.

Per acabar, el descens de rius clàssic és el mateix que la modalitat de sprint però amb una distància més llarga.

Tipus d'embarcacions al piragüisme d'aigües braves

En el descens en rius, hi ha dos tipus de piragües per a aigües braves que es distingeixen, principalment, per la posició que ocupa l'esportista dins d'aquestes, així com pel tipus de pales que s'utilitzen.

Caiac en el descens d'aigües braves

Els caiacs d'aigües braves solen ser més lleugers i estrets que les canoes, cosa que els converteix en l'embarcació més utilitzada pels esportistes.

Són ràpids i còmodes, però també són més inestables i requereixen més pràctica per dominar-los.

Així mateix, als caiacs d'aigües braves el piragüista va assegut, en un espai que es pot tancar. A més, les pales que s'utilitzen compten amb fulles als dos extrems.

Canoa per a aigües braves

Per la seva banda, la canoa d'aigües braves és més ampla i una mica més pesada, cosa que la fa més adequada per a piragüistes amateurs.

No obstant això, també hi ha canoes per a esportistes professionals que són més lleugeres.

Pel que fa a la posició, en el descens en canoa per aigües braves l'esportista pot anar tant assegut com agenollat, mentre que la pala té fulla només en un dels extrems.

Dificultat en el descens del riu d'aigües braves

Els trams de rius ràpids compten amb diferents nivells de dificultat, que vénen determinats per un sistema de classificació internacional.

D'aquesta manera, podem trobar els nivells següents per al descens en riu:

  • Grau I: Aigües extremadament tranquil·les, gairebé sense onades i perfectes per iniciar-se amb nens.
  • Grau II: Aigües fàcils, amb alguns remolins i també ideals per navegar amb els més petits.
  • Grau III: Nivell intermedi, amb trams de ràpids que requereixen certa tècnica, però encara aptes per a navegants no professionals.
  • Grau IV: De navegació difícil i alta dificultat tècnica, aquest nivell no és adequat per a piragüistes sense experiència.
  • Grau V: Aigües perilloses només aptes per a esportistes experts i amb una tècnica molt perfeccionada.
  • Grau VI: Trams no navegables o extremadament difícils, que molt pocs piragüistes baixen ja que hi ha un alt risc per a la vida.

Consells en fer caiac en aigües braves

Abans d'iniciar-vos en el piragüisme en aigües braves, convé tenir en compte una sèrie d'aspectes que us ajudaran a realitzar l'activitat amb seguretat.

Entrena abans de practicar piragüisme en aigües braves

Igual que cal entrenar per pujar muntanyes, córrer maratons o fer una cursa ciclista, fer caiac en aigües braves també requereix de pràctica.

Encara que vagis acompanyat d'un monitor, tot esport d'aventura comporta cert risc, per la qual cosa es recomana practicar primer en aigües tranquil·les fins a assegurar-te que controles l'embarcació.

Assessora't per triar la piragua d'aigües braves més adequada per a tu

En cas que facis el descens del riu amb una empresa experta, s'encarregaran de proporcionar-te la piragua d'aigües braves més apropiada en funció del teu nivell, pes i les característiques del recorregut.

No obstant això, si adquiriràs la teva pròpia embarcació per a rius ràpids i no ets especialista, has d'assegurar-te que tries la millor opció.

Tot i que pots cercar informació per Internet, el millor és acudir a una botiga especialitzada perquè puguin resoldre tots els teus dubtes abans de la compra.

Comença per un descens en riu de baixa dificultat

Després d'una primera presa de contacte amb aigües tranquil·les, és convenient que comencis per un descens d'aigües braves senzill.

Si el grau I us sembla massa fàcil, podeu començar pel grau II.

Alguns aventurers opten per iniciar-se directament al grau III, però abans t'hauran d'ensenyar algunes tècniques específiques i consells de seguretat.

Aprèn a interpretar les aigües braves per anticipar-te als corrents

Quan naveguis en caiacs en aigües braves hauràs de ser observador per poder reaccionar ràpidament davant dels corrents.

Mantingues la vista sempre uns metres per davant per observar els ràpids abans que arribin.

De la mateixa manera, hauràs d'identificar per endavant els possibles obstacles per poder esquivar-los amb rapidesa.

Mantingues les piragües d'aigües braves inclinades quan arribin els ràpids

Una bona tècnica de caiac en aigües braves és inclinar l'embarcació mentre travesses els ràpids. Això permet mantenir el control de la piragua i tenir més estabilitat durant els corrents.

Si us sembla complicat, recordeu practicar la inclinació en aigües manses abans d'atrevir-vos amb els ràpids.

Assegureu-vos de ser un bon nedador abans d'aventurar-vos al descens de rius

Tot i que el descens d'aigües braves té diversos nivells de dificultat, en tots ells hi ha la possibilitat de caure a l'aigua, per la qual cosa és imprescindible saber nedar amb facilitat.

Això és especialment important en enfrontar-se a trams de riu amb un major grau de dificultat, en què el corrent té molta més força i cal tenir una bona tècnica de natació.

Practica la maniobra d'esquimotatge per si la teva piragua bolca durant el descens en rius

La maniobra d'esquimotatge, també coneguda com a roll, s'ha de fer si l'embarcació bolca i et quedes de cap per avall.

En aquest cas, el més ràpid no és sortir del caiac nedant, sinó fer la maniobra d'esquimotatge per capgirar l'embarcació.

No obstant això, aquesta és una de les tècniques del piragüisme en aigües braves més difícils d'aprendre, encara que també és de les més divertides un cop es domina, a més d'oferir més seguretat.

Garanteix la seguretat en el descens en aigües braves amb Galia

Ja siguis una empresa de turisme actiu o un piragüista, a Galia disposem d'assegurances especialitzades per a la pràctica del descens d'aigües braves.

Comptem amb garanties de responsabilitat civil per a les empreses i pòlisses d'accidents que cobreixen les despeses d'assistència sanitària i rescat.

Gràcies a la nostra especialització, podem oferir preus competitius i pòlisses personalitzables, adaptant-nos completament al teu pressupost ia les teves necessitats.

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança