Què són les preexistències i com afecten les assegurances

Sabies que les companyies d'assegurances et poden cobrar més o fins i tot negar-se a assegurar-te si presentes certes condicions físiques “desfavorables”?

Si contractaràs una assegurança mèdica per garantir la teva assistència sanitària privada i la de la teva família, en cas de malaltia o accidents, hi ha algunes qüestions que has de tenir en compte per evitar sorpreses.

Avui et parlaré de què són les preexistències i com poden afectar les assegurances.

Una preexistència és aquella condició mèdica que ja tens abans de la signatura del contracte amb una companyia asseguradora.

Has de tenir en compte que, si tens una malaltia preexistent, potser no està coberta per l'assegurança de salut, almenys fins a un cert temps després de la contractació de la pòlissa mèdica.

Per això, algunes asseguradores et poden oferir cobertura per a determinades preexistències després d'un període d'espera, i fins i tot cobrar-te primes més altes per cobrir els costos addicionals associats amb aquestes condicions prèvies.

Si contractaràs una cobertura mèdica privada, a més de llegir acuradament les condicions del contracte, has de tenir en clar què és una preexistència en una assegurança i quines són les condicions preexistents més habituals.

Si això t'interessa, presta atenció, en aquest post t'explicaré què són les preexistències i per què sonten importants a l'hora de contractar una assegurança de salut o de vida.

Què són les preexistències i quines són les més comunes?


Una preexistència és una condició de salut (malaltia crònica, seqüela o lesió) que tens abans de contractar una assegurança.

Aquestes són les preexistències mèdiques més comunes:

 • Malalties cròniques com la diabetis, malalties cardíaques, pulmonars, renals, artritis, càncer, entre d'altres.
 • Trastorns mentals com la depressió, ansietat, trastorns bipolars, esquizofrènia, problemes alimentaris, etc.
 • Afeccions de la pell com la psoriasi, èczema, dermatitis.
 • Lesions físiques o discapacitats com paràlisi, sordesa, ceguesa, lesions d'esquena oa les extremitats.


Ara que ja tens clar què són les preexistències i quines malalties no cobreixen les asseguradores, t'explicaré com afecten les assegurances.

Una companyia d'assegurances et pot denegar la cobertura si tens preexistències?


Les asseguradores poden considerar les preexistències com un risc i limitar o excloure la cobertura de salut de la teva assegurança durant un temps.

Per això, és important que us informeu sobre les vostres condicions preexistents al proveïdor d'atenció mèdica per evitar qualsevol problema en el futur quant a cobertura i tractament.

Tingues en compte que està en joc la teva salut…

Insisteixo: la companyia d'assegurances ha de tenir constància de les teves preexistències abans que signin el contracte. De fet, en la majoria dels casos, hauràs de signar un qüestionari de salut.

Per què és tan important que no menteixis a la mútua sobre les teves malalties preexistents?

Perquè si l'asseguradora s'assabenta que necessites un tractament mèdic que no vas comunicar, pot fer diverses coses:

 • Incloure una clàusula addicional a la pòlissa de salut on detalli que no et cobrirà les despeses derivades de la malaltia preexistent
 • Denegar-te la renovació de la pòlissa quan venci
 • Anul·lar-te la pòlissa mèdica

Quan una asseguradora considera que hi ha una preexistència?


Les companyies asseguradores poden considerar que tens una preexistència mèdica en diversos casos:

 • Si la patologia prèvia te la va diagnosticar un metge i és coneguda per tu
 • Quan la malaltia preexistent no ha pogut passar desapercebuda
 • En el cas de malalties asimptomàtiques


Les malalties preexistents sense simptomatologia són les més habituals en parlar de preexistències en assegurances i les que et poden ocasionar més inconvenients amb la mútua.

La raó és que, en no tenir símptomes de la patologia, potser desconeixes que tens una preexistència quan hagis de signar el contracte de l'assegurança mèdica.

Per aquest motiu, les asseguradores compten amb qüestionaris de salut perquè els clients els brindem informació sobre el nostre historial mèdic, malalties prèvies, tractaments, hàbits de vida, antecedents familiars, etc.

La importància que emplenis correctament les Declaracions de Salut


Les Declaracions de Salut són documents que s'utilitzen en molts àmbits, entre els quals hi ha les assegurances de salut, de vida i de viatge.

Si esteu per contractar una pòlissa de salut amb una mútua, abans de signar el contracte l'empresa us proporcionarà un d'aquests formularis per recopilar informació detallada sobre el vostre historial mèdic.

Aquests documents solen incloure preguntes sobre:

 • Antecedents mèdics personals: hi has de col·locar si tens malalties cròniques, cirurgies prèvies, hospitalitzacions i lesions.
 • Antecedents mèdics familiars: en aquest cas heu d'informar sobre malalties que hagin afectat altres membres de la vostra família.
 • Historial de medicaments: es tracta de la medicació que vas prendre o estàs prenent actualment i la durada dels tractaments.
 • Estil de vida: aquí us consultaran sobre els vostres hàbits alimentaris, activitat física, consum d'alcohol, tabac i drogues.


Et reitero que és molt important que completis aquestes declaracions de salut amb precisió, ja que l'aprovació de la sol·licitud de l'assegurança i el que pagaràs per la pòlissa dependran de la informació que col·loquis al document.

I una cosa més perquè tinguis en compte: a més del qüestionari de salut, algunes asseguradores també et poden demanar una revisió mèdica mèdica abans de la contractació de l'assegurança per conèixer el teu estat físic.

Hi ha asseguradores que cobreixin preexistències?


Trobar una assegurança que cobreixi malalties preexistents no és una cosa gaire freqüent, ja que una preexistència significa un desemborsament elevat per a l'asseguradora.

Tot i això, diverses companyies d'assegurances et poden oferir cobertura per a preexistències, però amb certes restriccions, entre elles:

 • Un període despera
 • Exclusions per a algunes malalties cròniques
 • Una prima més alta per cobrir el risc més gran que representa la malaltia preexistent

Per això, mentir-lo a l'asseguradora sobre una preexistència mèdica que tinguis, pot tenir conseqüències greus.

És molt important que siguis el més transparent possible en completar les Declaracions de Salut quan sol·licitaràs una assegurança mèdica per no tenir problemes amb la companyia en el futur i, sobretot, no portar-te un disgust.

Una companyia d'assegurances fiable, clau per evitar problemes


Amb les assegurances de salut de Galia obtindràs una cobertura molt extensa a través de quadres mèdics amplis, a més de poder triar els millors professionals per a les teves visites mèdiques i les de la teva família.

L'equip de Galia està format per persones qualificades, que treballen amb vocació de servei i atenció, centrant-se en els clients.

Som experts en tot tipus de cobertures (assegurances de vida i salut, assegurances d'accidents, responsabilitat civil, per a particulars i empreses).

Només ens has de contactar i un especialista t'ajudarà a trobar l'assegurança més d'acord amb les teves necessitats, assessorant-te, a més, amb qüestions tan importants com les preexistències a l'hora de contractar la pòlissa.

T'esperem!

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança