Què passa si no tinc assegurança de decessos? Descobreix per què el 50% dels espanyols ja compta amb un

Moltes de les persones que es plantegen contractar una assegurança de defunció es fan certes preguntes abans de decidir-se.

I sens dubte, la més comuna de totes és: què passa si no tinc assegurança de decessos en el moment de la mort?

És natural fer-se aquestes preguntes, ja que una mort sempre és un succés dur i desagradable per a les persones properes.

Tots volem que els nostres familiars pateixin tan poc com sigui possible, per la qual cosa és normal plantejar-se si la contractació d'una assegurança els faria més fàcil la situació.

Davant d'una mort sense assegurança de decessos, són els familiars els que s'han de fer càrrec de tota la burocràcia derivada de la defunció, així com dels costos que suposa el funeral, l'enterrament o la incineració.

Per això, cada cop són més les persones que compten amb un assegurança de decessos, tant per cobrir econòmicament els seus familiars com per proporcionar-los la tranquil·litat de no haver d'encarregar-se de res, ja que seran professionals especialitzats els qui s'ocuparan d'organitzar tot allò necessari.

Perquè puguis resoldre tots els teus dubtes, en aquest post t'expliquem què passa si no tens assegurança de decessos en morir i quin seria aproximadament el preu d'un enterrament sense assegurança.

Així, tu mateix podràs valorar si val la pena una assegurança de decessos.

Què passa si hi ha una mort sense assegurança de decessos?

Si es produeix una mort sense assegurança de decessos, seran els familiars més propers els que s'hauran de fer càrrec de totes les gestions, tant a nivell organitzatiu com a nivell econòmic.

En primer lloc, hauran de triar una funerària que s'encarregui de l'enterrament o la incineració, i s'ocuparà personalment de contactar-hi i comparar preus.

A més, hauran d'escollir quins serveis contractar i fer-se càrrec del cost.

Algunes de les despeses a què hauran de fer front els familiars d'un mort sense assegurança de decessos són:

  • Recollida i trasllat del finat.
  • Enterrament o incineració.
  • Taüt o urna per a les cendres.
  • Sala de vetlla.
  • Lloguer del nínxol en cas que s'hagi optat per l'enterrament.
  • Serveis complementaris com flors, música, decoració, etc.

La següent tasca a fer en cas de defunció sense assegurança serà ocupar-se dels tràmits administratius derivats de la defunció o bé encarregar-los a la funerària, amb el cost addicional que això comporta.

Aquests tràmits són, entre d'altres, sol·licitar el certificat de defunció, notificar la mort al Registre Civil i la Seguretat Social, comprovar si hi havia testament, sol·licitar les possibles pensions de viduïtat o orfandat, donar de baixa els comptes bancaris…

Qui paga l'enterrament si no n'hi ha assegurança?

Com hem avançat més amunt, és el familiar més proper qui paga l'enterrament si no hi ha assegurança de defunció, independentment de si ha rebut alguna cosa a l'herència o no.

De fet, no importa la relació que es tingui amb el difunt ni tampoc la situació econòmica dels familiars en qüestió.

En morir sense assegurança de decessos, les persones properes s'han de fer càrrec de totes les despeses fins i tot encara que no mantinguessin cap relació amb el difunt.

Et poden obligar a pagar un enterrament?

El fet que els familiars hagin d'assumir el cost d'un enterrament sense assegurança és una obligació legal, recollida a l'article 1894 del Codi civil, que diu:

Les despeses funeràries proporcionades a la qualitat de la persona i als usos de la localitat hauran de ser satisfets, encara que el difunt no hagués deixat béns, per aquells que en vida haurien tingut l'obligació d'alimentar-lo”.

Per tant, no es pot negar a pagar un enterrament, excepte en cas de trobar-se en una situació d'insolvència.

Això no obstant, aquesta insolvència ha de quedar acreditada de manera absolutament clara perquè s'accepti com a causa vàlida.

Quan costa un enterrament sense assegurança de decessos?

Si et preguntes quant costa un enterrament si no en tens segur, la resposta és que no és gens barat i pot suposar un cop econòmic molt dur per als familiars del mort.

El preu d'un enterrament sense assegurança ronda, de mitjana, els 3.700€ en cas de tractar-se d'un sepeli senzill.

Tot i això, si es contracten serveis addicionals per organitzar un enterrament una mica més especial, el cost d'un enterrament sense assegurança pot elevar-se fins als 10.000€.

Quant costa una incineració sense assegurança?

En cas d'una incineració, els preus no varien gaire. Tot i que no cal comprar un fèretre, cal adquirir una urna per a les cendres i la resta de serveis són pràcticament idèntics.

Per això, la incineració d'una víctima mortal sense assegurança de decessos pot suposar uns 3.600€ per als familiars.

Preguntes freqüents sobre morir sense assegurança de decessos

A continuació, us aclarim alguns dels dubtes que us hagin pogut quedar sobre les morts sense assegurança.

Què fer quan mor un familiar sense assegurança?

Com hem explicat al llarg de l'article, si un familiar proper ha mort sense assegurança de decessos hauràs d'afrontar totes les despeses derivades de la defunció.

Així mateix, hauràs d'encarregar-te de contactar amb la funerària i escollir els serveis que vols contractar.

Com saber si una persona té assegurança de decessos?

Per saber si un mort té assegurança de decessos, cal consultar el Registre de Contractes d'Assegurances de Cobertura de Defunció.

Aquest registre és públic i de consulta gratuïta i s'hi pot accedir un cop passats 15 dies des de la defunció.

Aquest registre permetrà saber als familiars si el finat comptava amb una pòlissa d'assegurança i en quina companyia, o si per contra han de fer front a les despeses derivades d'una incineració o enterrament sense assegurança de decessos.

Val la pena tenir una assegurança de decessos?

Després de tot allò exposat, és evident que val la pena tenir una assegurança de decessos per diverses raons.

En primer lloc, per la descàrrega econòmica que suposa per als familiars en no haver de fer-se càrrec de les quantioses despeses.

D'altra banda, ofereix una gran tranquil·litat tant a la persona prenedora de l'assegurança com als seus familiars, ja que tenen la seguretat que tot s'organitzarà de manera professional després de la mort i que tots els tràmits es realitzaran correctament.

De fet, aproximadament la meitat dels espanyols ja compta amb una assegurança de defunció, cosa que demostra la confiança que la població diposita en aquest tipus de pòlisses, conscients del benefici que suposa per als seus familiars.

Evita els problemes derivats d'una mort sense assegurança de decessos amb Galia

A Galia comptem amb assegurances de decessos que ofereixen una cobertura integral de totes les despeses derivades de la mort. A més, les nostres pòlisses són completament personalitzades per adaptar-nos a les vostres necessitats.

Deixa en mans dels nostres professionals tots els tràmits necessaris i assegura't que els teus familiars comptin amb la tranquil·litat i l'acompanyament que necessiten.

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança