Coneixes la normativa dels drons a Espanya? Saps quines limitacions o quines llicències necessites en funció de l'ús o la mida del teu dron? Al post d'avui trobaràs tot el que necessites saber sobre la legislació dels drons: permís de vol, què es necessita per pilotar un dron i tot tipus de consells que t'ajudaran a protegir-te davant de qualsevol dels riscos a què t'exposes com a pilot. Pareu atenció!
Segur que has vist moltes vegades un dron sobrevolant per sobre teu, però certament fa només uns quants anys que aquest tipus de dispositius es van posar a l'abast de tothom. Per si no ho sabies, un dron és un vehicle aeri no tripulat, és a dir, una aeronau que es desplaça sense tripulació. El seu nom tècnic és RPAS (de l'anglès Remotely Piloted Aircraft System), encara que comunament coneixem aquests vehicles com a drons.
De fet, potser has sentit a parlar també dels UAV i és que “dron”, “RPAS i “UAV” són termes que tendeixen a confondre's fàcilment. Vegem quines són les diferències entre ells per poder entendre millor com funciona la normativa de drons a Espanya.
Continguts del post
Diferències entre dron, RPAS i UAV
Dron: un dron és una aeronau no tripulada, de manera que tècnicament aquest concepte fa referència només al dispositiu. Amb el temps, però, aquest terme s'ha popularitzat tant que utilitzem aquesta paraula per fer referència a tot el sistema. De fet, la paraula “dron” va començar a utilitzar-se als anys 40, per fer referència als avions espia que s'empraven en els conflictes bèl·lics.
UAV: prové de les sigles en anglès Unmanned Aerial Vehicle, és a dir, vehicle aeri que no porta tripulació. Quan l'expansió dels drons va començar a fer-se notar, aquest era un dels termes més usats; encara que actualment està en desús perquè el concepte ha evolucionat. De fet, el terme UAV es limita avui dia als drons que es fan servir en l'àmbit militar.
RPES: prové de les sigles en anglès Remotly Piloted Aircraft System i fa referència als vehicles aeris que es piloten a distància, usant un control remot o comandament a distància. A diferència del terme UAV, el concepte RPAS implica tant el pilot com el mateix vehicle, detallant que el control remot del dispositiu és possible. Per aquest motiu, aquesta seria la paraula més tècnica i adequada per referir-nos als drons.
Normativa drons 2022
Els drons han esdevingut dispositius útils en molts àmbits: des de la logística i el transport de mercaderies, fins a les tasques de vigilància o els treballs mediambientals, passant pel salvament mèdic. Per aquest motiu, cada cop estem més habituats a veure'ls sobrevolant més enllà de l'àmbit recreatiu.
Pilotar drons és una tasca relativament senzilla, ja que amb una mica de pràctica és possible controlar-los fàcilment. Tot i això, encara que aquests dispositius estan pensats inicialment per volar per l'espai aeri, també poden suposar un risc per a les persones i l'espai físic. No oblidem que es tracta de vehicles pilotats a distància, que tenen un component digital no sempre controlable per l'ésser humà.
Per aquest motiu, els drons estan subjectes a una normativa que en regula l'ús. La normativa d'ús de drons a Espanya ha anat evolucionant des del moment en què van començar a expandir-se, i actualment es regeix pel reglament europeu, que va entrar en vigor el 31 de desembre de 2020. Aquesta norma afecta tots els drons, independentment del seu ús o mida, i recull alguns aspectes clau que segurament t'interessarà conèixer:
Serveis EASA: la normativa europea sobre drons exclou els serveis EASA, és a dir, els serveis militars, de duanes, policia, recerca i salvament, lluita contra incendis, control fronterer, vigilància costanera o similars, ja que els drons utilitzats en aquests àmbits es troben sota control i responsabilitat d'un estat membre de l'Agència Europea de Seguretat Aèria.
Serveis no EASA: és a dir, la resta de serveis que no corresponguin als cossos estatals esmentats anteriorment. D'aquesta manera, si vols volar drons a Espanya i no ho fas en nom dels serveis EASA, hauràs de tenir en compte la nova normativa sobre drons.
Un dels aspectes més importants que contempla la legislació de drons a Espanya és que qualsevol persona que faci volar aquest tipus de dispositius ha de tenir contractada una assegurança de responsabilitat civil.
A més, la nova normativa de drons també recull que hi ha 3 categories en funció del risc de l'activitat, i per volar drons en cadascuna d'elles es requereixen aspectes diferents. Vegem, doncs, tot el que cal per pilotar un dron i adequar-se a la nova normativa de drons.
Què cal per pilotar un dron?
Després de la modificació de la legislació de navegació aèria, la llei obliga a tenir contractada una pòlissa d'assegurança que cobreixi la responsabilitat civil davant de tercers per danys que puguin succeir durant i per causa de l'execució de cada vol que es realitzi, sigui amb fins recreatius o amb fins professionals; d'acord amb els articles 11 i 127 de la Llei de Navegació Aèria.
L'assegurança de responsabilitat civil per volar drons a Espanya és necessària independentment de la categoria on estigui inclosa l'activitat de cada dron. No obstant això, hi ha d'altres requisits fonamentals per pilotar drons que hauries de tenir en compte.
Categoria 1: oberta
Correspon als vols de baix risc, és a dir, els que no sobrevolen grups de persones ni porten mercaderies perilloses.
Requisits:
- Ser més gran de 16 anys
- Registrar el dron a Espanya
- Contractar una assegurança de responsabilitat civil
- Aprovar la formació teòrica i l'examen
- Mantenir el dron a la línia de visió
- No superar els 120 metres d'alçada en vol
- No superar els 25 kg de massa màxima
Categoria 2: específica
Contempla les operacions de més risc i requereix una declaració assegurant que l'operació compleix els requisits descrits i les mesures de seguretat establertes. A més, correspon a les operacions amb drons que surten de la línia de visió, superen els 120 metres d'alçada i superen la massa màxima d'enlairament de 25 kg.
Requisits:
- Ser més gran de 16 anys
- Registrar el dron a Espanya
- Contractar una assegurança de responsabilitat civil
- Cursar els estudis SORA
- Declaració a la seu electrònica d'EASA
Categoria 3: certificada
Les normes per a aquesta categoria encara es troben en desenvolupament, ja que els escenaris són molt canviants i els organismes reguladors encara no han establert els requisits clars d'aquest tipus d'operacions. Tot i això, en aquesta categoria trobem activitats com sobrevolar reunions amb un dron de més de 3 metres, sobrevolar aglomeracions, transportar mercaderies perilloses o persones, etc.
Quina assegurança contractar per pilotar un dron?
Quan pilotes un dron amb fins particulars, recreatius o professionals, el risc més gran al qual pots enfrontar-te és causar danys físics o materials a terceres persones.
A més, independentment del tipus de dron que vulguis pilotar, o la categoria en què es trobin les operacions que vulguis exercir amb ell, necessitaràs una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els danys o perjudicis que puguis causar a tercers. En aquest sentit, és imprescindible comptar amb una pòlissa que no deixi res al descobert i que t'ofereixi protecció encara que facis volar el dron a l'estranger.
A Galia som especialistes en sectors molt específics de mercat, i el dels esports d'aventura n'és un. Per aquest motiu, podem oferir-te una assegurança de drons específicament pensada per cobrir els riscos que poden derivar del vol. A la nostra pòlissa, no només s'inclouen requisits fonamentals com la responsabilitat civil, sinó també cobertura davant d'accidents o assistència mèdica il·limitada, entre d'altres.
On volar drons a Espanya
El primer que has de tenir en compte si estàs pensant on volar drons a Espanya és que ho hauràs de fer en un espai segur, en què no posis en perill a ningú. De fet, un dels requisits principals del vol recreatiu en la categoria oberta per volar drons a Espanya és que no hauries de superar els 120 metres d'alçada en vol, no sobrevolar grups de persones ni transportar mercaderies perilloses amb el teu dron.
Si ja comptes amb la teva llicència per a drons, ets major de 16 anys i has contractat una assegurança per pilotar drons, aquests són alguns consells que t'aniran bé per trobar llocs per volar drons:
- Coneix l'espai aeri: heu de saber que aquest es defineix com una porció de l'atmosfera terrestre, tant sobre terra com sobre aigua, regulada per un estat en particular.
- Evita les zones restringides al vol fotogràfic, els parcs naturals i els espais protegits: has de saber que algunes zones com parcs nacionals o espais protegits pels organismes estatals no et permetran el vol encara que compleixis amb la nova normativa de drons.
- Aprofita els espais molt oberts i en què no hi hagi aglomeracions de gent. La platja a l'hivern, la muntanya o els prats solen ser espais idonis per a la pràctica del vol amb dron.
Ara que ja coneixes alguns tipus i has descobert aspectes importants sobre la normativa europea de drons, et recomanem que abans de volar un dron t'asseguris que compleixes amb la normativa d'ús de drons a Espanya, i que tens un permís de vol per a drons. A més, et recordem que la Llei obliga a la contractació d'una assegurança per poder volar un dispositiu d'aquestes característiques, independentment de l'ús que en facis o la mida que tingui.
Per aquest motiu, et convidem a conèixer els nostres productes i serveis, recordant-te que si ho desitges podràs contactar amb el nostre equip si vols més informació.