Com ser guia de muntanya? Coneix tots els requisits

Si la muntanya i l'esport són les teves principals aficions, potser t'estàs plantejant fer-ne la teva professió. Així que, potser et preguntes com ser guia de muntanya de manera oficial i quina titulació necessites.

Tot i que els guies de muntanya existeixen des de fa centenars d'anys, amb el pas del temps treballar a la muntanya ha esdevingut un ofici reglat, amb una formació específica que inclou diferents especialitats.

L'evolució de la formació de muntanya respon a l'objectiu d'oferir més seguretat a la muntanya als excursionistes acompanyats pels guies.

Tot i això, no només els muntanyencs necessiten les majors garanties de seguretat, sinó que els mateixos guies també s'han d'assegurar d'estar protegits davant de qualsevol accident.

Per això, és important que comptin amb un bon assegurança per a guies de muntanya que els mantingui coberts davant de possibles problemes.

Avui en aquest post, parlem sobre com fer-se guia de muntanya i enumerem les diferents formacions que pots cursar si vols dedicar-t'hi.

A més, t'expliquem en què consisteixen les diferents especialitats d'instructor de muntanya que hi ha actualment.

Què és un guia de muntanya?

Un guia acompanyant de muntanya és el professional que s'ocupa d'ajudar una o diverses persones a fer activitats d'alpinisme o senderisme, assegurant-se que la pràctica d'aquest esport es fa de manera segura.

A més de conèixer el camí, el guia de rutes de muntanya s'ocupa d'ensenyar els acompanyants a moure's pel terreny evitant els possibles riscos i proporcionant les directrius necessàries.

L'origen d'aquesta professió es remunta a l'any 1786, quan el jove Jacques Balmat va acompanyar el doctor Michel Gabriel Paccard a la primera pujada al Mont Blanc.

Des de llavors, l'ofici de guia d'alpinisme ha evolucionat fins als nostres dies.

Requisits per ser guia de muntanya

Els requisits per ser guia de senderisme o alpinisme varien en funció de la formació escollida. Això és així perquè hi ha diferents nivells de formació que es divideixen en cicles de grau mitjà o de grau superior.

A continuació, t'expliquem quins són els cursos de guia de muntanya que pots fer en funció del teu nivell.

Quin curs de guia de muntanya triar?

 • TD1 - Certificat d'iniciació del senderisme (CIS): És el primer nivell i cal cursar-lo per accedir a formacions superiors. Consisteix en un cicle de grau mitjà que permet treballar els guies de senderisme només en senders abalisats.

Per accedir a aquest curs, cal haver finalitzat lEducació Secundària Obligatòria (ESO) i aprovar una prova daccés específica.

 • TD2: És el títol que permet treballar com a instructor de muntanya oficial a nivell tant nacional com europeu. També es tracta d'un cicle de grau mitjà, però per cursar-lo cal haver fet prèviament el TD1.

A més, cal passar un examen específic en funció de l'especialitat que elegim, ja que n'hi ha quatre de diferents:

 • TD2 – Curs de Guia de Mitja Muntanya.
  • TD2 - Curs de Guia d´Alta Muntanya.
  • TD2 - Curs de Guia d´Escalada.
  • TD2 – Curs de Guia de Barrancs.
 • TD3: Aquest darrer nivell és un cicle de grau superior en què hi ha dues especialitats. Per fer cadascuna, cal haver cursat anteriorment el TD2 de la mateixa especialitat:
  • TD3 d'Alta Muntanya.
  • TD3 d'Escalada.

Tipus de guies de muntanya

Com hem vist, la formació per a un guia de muntanya és diferent en funció de la modalitat escollida, per la qual cosa també hi ha diferents tipus de professionals.

Així, a l'hora de contractar un guia de muntanya autònom haurem de tenir en compte a quines rutes està especialitzat.

Guia de baixa i mitja muntanya

Un guia per itineraris de baixa i mitja muntanya sol treballar en rutes abalisades, per la qual cosa també es coneix com a guia de rutes de senderisme.

També es dediquen a l'acompanyament per zones nevades amb raquetes de neu, així com a l'ensenyament d'aquest esport. A més, podeu treballar en parcs d'aventura.

Guia d´alta muntanya

També conegut com a guia d'alpinistes, ja que la seva funció és moure's per terrenys d'alta muntanya, ja siguin crestes, glaceres o cims.

Són professionals molt versàtils, capaços de manejar totes les eines necessàries en els ascensos dalt nivell i de entrenar per pujar muntanyes els aficionats a la pràctica d'aquesta modalitat.

D'altra banda, també poden treballar com a instructors d'esquí de muntanya.

Guia d'escalada

Un instructor d'escalada acompanya els muntanyencs en vies ferrades i tota mena de rutes que requereixin aquesta pràctica. Són especialistes en ascensos per parets de roca i estan molt formats en matèria de seguretat.

També se'ls pot trobar a rocòdroms i parcs d'aventura, així com entrenant escaladors abans d'emprendre les rutes.

Guia de barrancs

Finalment, els guies de barrancs són especialistes a moure's per aquest tipus de terreny i poden entrenar i acompanyar els excursionistes en rutes per barrancs tant secs com amb aigua.

A més de formar-se en tècniques d'assistència i primers auxilis, també s'han de desenvolupar adequadament a l'escalada, ja que alguns dels trams dels barrancs s'han de travessar així.

Quant cobra un guia de muntanya?

Si estàs pensant en especialitzar-te en aquesta professió, és possible que et preguntis quant guanya un guia de muntanya, encara que no és una resposta senzilla ja que depèn d'un gran nombre de factors.

En línies generals, el sou mensual mitjà d'un guia de muntanya a Espanya se situa entre els 1.200€ i els 2.500€ en funció principalment de l'experiència, però també de les característiques del treball.

A més, un professional d'aquest sector pot treballar per a una empresa, però també pot ser un guia de muntanya autònom, de manera que els ingressos seran més variables però, generalment, més alts.

El més important per arribar a cobrar un bon salari com a guia de rutes de muntanya és especialitzar-se per dominar el màxim possible la teva àrea. A més, sempre podeu cursar diversos mòduls per ser un expert en múltiples modalitats.

Exerceix com a guia de senderisme i muntanya de forma segura amb Galia

A Galia considerem que la seguretat és la principal prioritat per als guies de muntanya, per la qual cosa comptem amb una pòlissa específica perquè aquests professionals puguin exercir la seva professió amb totes les garanties.

Les nostres assegurances cobriran la responsabilitat civil que es pugui desprendre de qualsevol accident, així com les despeses mèdiques i de rescat. Adaptem les nostres clàusules a les teves necessitats i t'oferim preus ajustats ia la teva mida.

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança