Com protegir el teu comerç en línia d'atacs cibernètics i bretxes de seguretat

En els últims anys, el constant augment experimentat per les compres en línia ha fet que els comerços en línia s'hagin convertit en el blanc perfecte de la ciberdelinqüència.

Per això, no és estrany que les vulnerabilitats informàtiques i la protecció contra els atacs cibernètics hagin esdevingut una de les principals preocupacions per a aquest tipus de negocis.

Tenint en compte la sensibilitat de les dades emmagatzemades per les botigues en línia i que la confiança del client es pot veure trencada si els hackers informàtics aconsegueixen obtenir-hi accés de forma remota, ser víctima d'un ciberatac pot fins i tot arribar a posar en risc la supervivència del negoci.

En aquest sentit, la seguretat informàtica és fonamental per mantenir la solidesa del sistema i preservar la bona reputació del comerç en línia.

Això vol dir que, a més de prendre les mesures necessàries per protegir-se dels hackers informàtics, és recomanable que puguis comptar amb una bona assegurança de ciberprotecció per a la teva empresa que pugui cobrir els danys ocasionats pels atacs de ciberseguretat. Saps realment què és un atac informàtic?

Avui en aquest post, t'expliquem en què és un atac cibernètic, quins tipus de ciberatacs hi ha i com protegir el teu comerç en línia contra les amenaces informàtiques.

Què és un ciberatac o atac informàtic?

Els atacs cibernètics, també coneguts com a atacs informàtics o ciberatacs, són amenaces informàtiques perpetrades normalment a través d'un programari maliciós per tal d'obtenir accés il·lícit a dades electròniques emmagatzemades a ordinadors o xarxes.

Tot i que hi ha molts tipus de ciberatacs, les principals motivacions solen ser desactivar sistemes, robar dades bancàries, cometre delictes de suplantació d'identitat o fer infiltracions de manera remota que moltes vegades són difícils de detectar.

Tot i això, aquest tipus de ciberamenaces també poden tenir objectius més complexos i variats, des d'infligir mal a la reputació oa l'operativitat d'una entitat fins a la sostracció d'informació valuosa.

El problema és que ser víctima d'un atac informàtic no només compromet la integritat dels sistemes informàtics de l'empresa, sinó que també poden tenir conseqüències perjudicials per a la reputació i per a la seguretat informàtica de les dades.

Principals tipus d'atacs cibernètics o amenaces informàtiques

Actualment, les empreses de comerç electrònic poden ser víctimes d'un ciberatac en qualsevol moment, ja que els atacs cibernètics constitueixen una amenaça en constant evolució que abasta un espectre cada cop més ampli de tècniques i motivacions per part dels hackers informàtics.

Alguns dels tipus de ciberatacs més freqüents són els següents.

1. Malware o atacs de codi maliciós

El malware és un tipus de ciberatac que inclou programes de codi maliciós com spyware, ransomware, virus i cucs, que moltes vegades resulten difícils de detectar.

Aquest tipus d'amenaces informàtiques aprofiten les bretxes de seguretat per comprometre el sistema, infiltrant-se quan els usuaris interactuen amb enllaços perillosos o obren fitxers adjunts en correus electrònics, donant lloc a la instal·lació de programari maliciós.

2. Atacs informàtics de phishing

En el marc de la ciberdelinqüència, el phishing és un dels atacs cibernètics més perillosos, ja que implica l'enviament de comunicacions fraudulentes, aparentant ser fiables.

Com a amenaces informàtiques de primer nivell, aquests atacs pretenen obtenir accés a dades bancàries confidencials, com ara contrasenyes o numeracions de targetes de crèdit.

Malauradament és un dels tipus d'atac informàtic més estès, que també inclou la instal·lació de programari maliciós als sistemes de les víctimes.

3. Atac d'intermediari (Man-in-the-middle, MitM)

Aquest tipus de ciberatac es produeix quan els hackers informàtics s'introdueixen a les transaccions entre dues parts, interrompent el trànsit per filtrar i robar dades.

Alguns dels punts més habituals que utilitzen aquest tipus de ciberamenaces per obtenir-hi accés són les xarxes Wi-Fi públiques i dispositius infiltrats amb codi maliciós, facilitant als atacants el processament d'informació.

4. Injecció SQL

La injecció SQL és un tipus d'amenaça informàtica adreçada a robar dades sensibles que implica la inserció de codi maliciós a servidors que usen SQL.

En general, aquest ciberatac s'executa a través de l'enviament de codi maliciós a quadres de cerca a pàgines web amb vulnerabilitats informàtiques.

5. Atac informàtic de denegació de servei (DDoS)

El atac DDoS és un tipus de ciberatac que cerca sobrecarregar sistemes amb trànsit intens per esgotar recursos i l'amplada de banda, impedint així que el sistema pugui respondre a sol·licituds legítimes.

Per això, els hackers informàtics solen utilitzar dispositius infectats amb programari maliciós per llançar atacs informàtics distribuïts, amplificant així l'impacte.

Com el phishing, els atacs DDOS és una de les amenaces informàtiques més freqüents a internet.

6. Atacs cibernètics de dia zero

Aquests atacs de ciberseguretat aprofiten les vulnerabilitats informàtiques abans que els pegats hagin estat implementats.

El problema és que poden arribar a ser difícils de detectar, per això és imprescindible desplegar una tasca de vigilància constant i comptar amb un protocol de seguretat informàtica que ens permeti actuar ràpidament davant d'aquest tipus d'atacs cibernètics.

7. Atacs informàtics de tunelització DNS

La tunelització DNS utilitza el protocol DNS per transmetre trànsit no DNS, ocultant dades compartides per Internet.

Encara que pot tenir usos legítims, també es fa servir per perpetrar ciberatacs amb l'objectiu de robar dades o executar ordres de control de forma remota des de sistemes compromesos cap a la infraestructura de l'atacant.

Vulnerabilitats informàtiques més habituals que aprofiten els hackers informàtics

Les vulnerabilitats informàtiques constitueixen un perill latent per als sistemes i la integritat de la informació empresarial.

Bretxes de seguretat que els hackers informàtics aprofiten per tenir èxit en els seus atacs cibernètics.

Per protegir-nos contra aquest tipus d'amenaces informàtiques, és important tenir en compte quins són i com afecten la seguretat de l'empresa.

Vulnerabilitats informàtiques del sistema

Els sistemes poden presentar vulnerabilitats informàtiques relacionades amb els elements del disseny, lestructura o el codi, constituint punts daccés per a atacs cibernètics.

Poden incloure errors de configuració, gestió de recursos, sistemes de validació, accessos a directoris o assignació de permisos, entre d'altres.

Vulnerabilitats informàtiques produïdes per contrasenyes

Les contrasenyes febles augmenten el risc de patir un atac informàtic, ja que permeten accessos no autoritzats per robar dades i modificar o eliminar informació.

Vulnerabilitats informàtiques produïdes per usuaris

Les vulnerabilitats informàtiques produïdes per usuaris, derivades de males pràctiques i manca de formació sobre atacs de ciberseguretat, exposen a l'empresa amenaces com phishing.

Per això, per enfortir la seguretat informàtica, cal crear contrasenyes més fortes i més conscienciació per part de l'usuari.

Malauradament, en una gran majoria de vegades les amenaces informàtiques per a les empreses arriben a partir de males pràctiques o usos inadequats per part dels usuaris d'aquestes empreses.

Seguretat informàtica: com protegir-se dels atacs cibernètics?

La seguretat informàtica és fonamental per protegir-nos contra els atacs cibernètics, cosa que requereix constants actualitzacions i mesures proactives per reduir els riscos de patir un ciberatac i contrarestar les tàctiques de ciberdelinqüència dels hackers informàtics.

  1. Control d'accés: protegir el nostre sistema dels atacs cibernètics comença per restringir l'accés no autoritzat. En aquest sentit, és recomanable implementar programes contra el programari maliciós i mantenir-los actualitzats.
  2. Consciència personal davant dels atacs de ciberseguretat: la consciència personal és clau per evitar ser víctima d'un ciberatac. Pren precaucions en obrir correus electrònics, verificant acuradament el remitent, i evita punxar en enllaços i descàrregues de fitxers sense haver comprovat abans la seva autenticitat.
  3. Prevenció de programari maliciós: per prevenir els atacs cibernètics, evita la infiltració de codi maliciós adoptant certes pràctiques de seguretat informàtica. No connectis dispositius sense verificar la seva neteja, escaneja sempre a la recerca de virus i no permetis que tercers ingressin dades al teu sistema.
  4. Protecció física contra els ciberatacs: implementa l'autenticació de dos passos i crea contrasenyes fortes d'almenys 8 caràcters. Evita la repetició de contrasenyes i cobreix la càmera web de l'ordinador perquè els hackers informàtics no puguin obtenir accés al teu sistema.
  5. Seguretat en xarxes: una altra mesura per no patir un atac informàtic és dividir les xarxes perquè el personal extern usi xarxes de convidats. A més, vés amb compte amb les interaccions online, evitant compartir dades bancàries o altre tipus d'informació sensible.
  6. Resposta davant d'un atac informàtic: estableix un protocol de resposta clar per actuar davant d'un ciberatac i reduir-ne l'impacte.

Si ja t'has conscienciat amb la importància d'estar protegit davant les amenaces informàtiques, recorda que a Galia comptem amb assegurances especialment dissenyades per protegir el teu negoci i el teu comerç electrònic, proporcionant-te defensa integral contra qualsevol atac informàtic, garantint la continuïtat operativa de la teva empresa i prestant-te assistència especialitzada en tot moment.

A més, oferim cobertura contra pèrdua de dades, responsabilitat cibernètica i costos de recuperació.

De manera que puguis tenir la tranquil·litat que el teu negoci estarà fora de perill passi el que passi.

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança