Com actuar en cas d'accidents a la muntanya

Encara que ningú es vol trobar en aquesta situació, els accidents de muntanya ocorren, i en aquests casos és important saber com actuar i com sol·licitar un rescat per posar-nos fora de perill com més aviat millor.

Òbviament, la prevenció és clau per evitar aquest tipus de successos a la muntanya, per a això, sempre és recomanable que segueixis tres normes fonamentals:

  • Planificar
  • equipar-nos amb el material necessari
  • actuar amb prudència.

D'aquesta manera minimitzaràs els riscos.

Tot i això, el risc zero no existeix. Per molt ben preparats que vagis, sortir a practicar esport a l'aire lliure sempre comporta que puguis patir un accident de muntanya sense que ho puguis evitar.

Per això saber com actuar en cas d'accident pot marcar la diferència entre un final feliç o una mala experiència.

I a més, comptar amb una pòlissa que ofereixi cobertures d'assegurança d'accidents de senderisme i muntanyisme és fonamental perquè puguis estar protegit en cas que necessitis un rescat a la muntanya.

Accidents de muntanya. Què fer si et trobes en un

Si pateixes un accident de muntanya, és normal que et posis nerviós, si bé és important que mantinguis la ment freda per poder prendre les mesures necessàries per socórrer l'accidentat, avisar els serveis d'emergència i facilitar la tasca dels professionals de rescat de muntanya.

En aquests casos, ja sigui un accident d'escalada a alta muntanya, fent senderisme o practicant qualsevol altra activitat, has d'aplicar protocol PAS.

  • Protegir
  • Alertar
  • Socórrer

Com es pot protegir la víctima d'un accident de muntanya?

Com et comentava, és fonamental estar preparat i saber què cal fer en cas de patir algun tipus d'accident a la muntanya.

  • Primer de tot, atura't a pensar, valora la situació i l'entorn i posa't fora de perill per evitar més danys.
  • Si la lesió ho permet, allunya l'accidentat del punt de perill. Si hi vas amb més gent, fes el mateix amb la resta del grup.
  • Mantingues a l'accidentat prou abrigat i assegura't que es troba el més còmode possible. Si està inconscient però respira, col·loca'l en posició lateral de seguretat.

Com alertar els serveis d'emergència als accidents de muntanya?

Si tens un telèfon mòbil amb cobertura, truca als serveis d'emergència al 112.

I si a més comptes amb dades mòbils, pots enviar la teva ubicació o les coordenades de la teva posició mitjançant alguna aplicació, de manera que puguin localitzar el punt exacte on heu patit l'accident de muntanya.

Si no tinguessis cobertura al lloc del succés, pot ser que hagis de caminar una mica per buscar-la i separar-te del teu company.

En aquest cas, procureu deixar l'accidentat ben abrigat i amb aigua i menjar suficient.

I per descomptat, si esteu més gent i la resta del grup s'hi queda, podràs marxar-te molt més tranquil.

Per aquest motiu, sempre és recomanable anar sempre en un grup d'almenys tres persones perquè tot sigui més senzill en cas de patir accidents de muntanya, evitant deixar un company immobilitzat i sol.

Si no aconsegueixes trobar cobertura o el teu telèfon mòbil ha patit danys, hauràs de buscar el punt d'avís més proper, com ara un refugi o un lloc amb radiosocors.

Com socórrer el ferit en un accident a la muntanya?

El tercer punt clau del protocol sobre com actuar en cas d?accident de muntanya és atendre la víctima.

Per això, has d'aplicar els teus coneixements de primers auxilis.

Si vas sovint a la muntanya, la nostra recomanació és que facis cursos periòdics de primers auxilis per actualitzar-te i no oblidar els diferents procediments.

Tingues en compte que coneixements bàsics sobre com posar l'afectat en posició lateral de seguretat o tallar una hemorràgia poden ser crucials per salvar vides en un accident de muntanya, especialment si no tens cobertura, ja que el temps necessari per contactar amb els serveis d'emergència i per realitzar els rescats pot ser més gran.

Si no tens coneixements en primers auxilis per a situacions d'accidents de muntanya, simplement evita moure la víctima o fes-ho el mínim possible per garantir-ne la seguretat.

Si hi ha la possibilitat que s'hagin produït traumatismes cranials o danys a la columna vertebral, cal immobilitzar l'accidentat i no treure-li el casc en cas que el porti.

Com es fa un rescat a muntanya?

Els tipus de accidents de muntanya més comuns que requereixen rescats depenen en gran mesura de l'esport que s'estigui practicant.

Tot i això, és curiós que, encara que puguis tenir un accident escalant, la majoria dels accidents de muntanya ocorren mentre es realitzen activitats que no requereixen qualificació tècnica, com el senderisme.

Cosa que encara que sembli mentida, està directament relacionada amb la manca de planificació, de preparació física i tècnica i per descomptat per la improvisació en moltes ocasions.

Per aquest motiu, per evitar els riscos de patir un accident de muntanya, mai no has de subestimar les teves condicions físiques ni sobreestimar les condicions de la muntanya.

El protocol d‟actuació d‟un rescat en muntanya depèn principalment del punt en què s‟ha produït el succés.

A Espanya, els rescats a muntanya són responsabilitat de cada regió autonòmica i la majoria de vegades són gestionats pel Servei de Muntanya de la Guàrdia Civil.

Tot i això, en algunes comunitats com Madrid, Catalunya o Astúries, són els cossos de bombers els que s'ocupen dels serveis de rescat en muntanya.

I en altres comunitats, hi ha serveis privats especials que s'encarreguen de fer aquest tipus d'operacions, com és el cas de Castella i Lleó.

Si cal fer un rescat a la muntanya amb un helicòpter de la Guàrdia Civil, el temps per dur-lo a terme dependrà de les dificultats d'accés, la distància fins al lloc de l'accident i les condicions de visibilitat.

Òbviament no és el mateix tenir un accident de muntanya a una zona baixa i plana que a una zona escarpada ia prop del cim.

Tot i això, el temps mitjà dels rescats en muntanya no sol ser superior als 20 minuts des de la trucada als serveis d'emergència. A això cal sumar uns 15 minuts que sol trigar el trasllat fins al centre sanitari.

Què passa si tinc un accident a la muntanya sense assegurança?

A l'hora d'abordar els esdeveniments de muntanya, la jurisprudència espanyola ha manifestat en diverses sentències que es presumeix que les persones que practiquen esport saben quins són els riscos a què s'exposen.

Per això, quan es produeixen accidents de muntanya, s'entén que n'eren conscients i que n'han d'assumir la responsabilitat.

En aquest sentit, és fonamental que els guies de muntanya i escalada comptin amb una assegurança que els proporcioni cobertura sobre la responsabilitat civil que tenen si una de les persones a qui dirigeixen o guien pateix un accident de muntanya.

Però no només els professionals han de comptar amb una assegurança que els protegeixi a ells ia la resta del grup, sinó que totes aquelles persones que solen realitzar activitats de turisme actiu de manera habitual haurien de comptar amb una pòlissa que els cobreixi en cas d'accidents a la muntanya.

I què passa si tinc un accident de muntanya sense assegurança?

Qui cobreix les despeses en un accident de muntanya sense assegurança?

Si tens un accident de muntanya sense assegurança, has de tenir en compte que, si et perds o pateixes algun dany que requereixi un rescat a muntanya, és possible que hagis de portar amb les despeses.

Perquè te'n facis una idea, el cost mitjà d'un rescat de muntanya per terra sol oscil·lar entre els 200 i els 300 euros. Tot i això, per al cas dels rescats per aire que es realitzen amb un helicòpter de la Guàrdia Civil, el cost pot arribar a superar fins i tot els 5.000 euros.

Per aquest motiu, és fonamental comptar amb una assegurança amb cobertura per a accidents de muntanya que ens protegeixi tant per a la cerca com per al rescat a muntanya.

A Espanya, les comunitats autònomes estableixen quines són les activitats considerades de risc i la responsabilitat de les quals recau sobre l'esportista quan es produeixen accidents de muntanya.

A més, les autoritats encarregades de dur a terme els rescats detallen els requisits que cal complir per practicar qualsevol activitat a l'aire lliure, no només les de risc.

En cas que calgui fer un rescat a la muntanya, si les autoritats consideren que la persona afectada no ha respectat les indicacions, s'assumeix que ha actuat de manera imprudent.

Per aquest motiu, tret que tingui una assegurança amb cobertura per a accidents de muntanya, és la pròpia persona la que ha d'assumir les despeses que comporti el rescat a muntanya.

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança