T'han posat a la llista de morosos sense tenir cap rebut pendent: Què fer?

Sabies que, encara que no tinguis un deute cert, et poden col·locar en una llista de morosos amb tot allò que això implica?

Saps com has d'actuar si et passa això?

Si t'han posat a les llistes de morosos, també anomenades fitxers de morosos o fitxers de solvència patrimonial, pots tenir un problema important, ja que encara que no sigui cert, és un assumpte seriós.

Els fitxers de morosos són una sèrie de registres on et poden incloure si tens deutes pendents. I si bé és fàcil entrar en un d'aquests registres de morositat, et serà difícil sortir-ne… 

Ara bé, hi ha alguns detalls que has de conèixer per saber si és legal que apareguis en llistes de morosos, ja que pots posar una reclamació i fins i tot rebre una indemnització per la inclusió indeguda en un fitxer de morosos.

Tingueu present que perquè el vostre nom figuri en aquestes llistes d'impagats s'han de complir una sèrie de qüestions:

 • tenir un deute cert, vençut i exigible per més de 50 euros
 • arrossegar el deute per almenys quatre mesos
 • que els impagaments siguin en els darrers sis anys (després podràs demanar que treguin el teu nom de les llistes de morosos)
 • haver estat informat de la possibilitat d'incloure't en aquests registres de morositat
 • que no estiguis enmig d'un procediment administratiu o judicial pel deute

Per això, et recomano que si t'han ficat en una llista de morosos, prenguis mesures ràpides per resoldre la situació, ja que et pot portar molts problemes si en algun moment necessites finançament.

I sens dubte, la millor solució inicialment quan t'adones que apareixes en un registre de morosos és comptar amb una assegurança de defensa jurídica ja que et protegeix davant de qualsevol problema legal o si els teus drets es veuen vulnerats.

En aquest article t'explicaré què són les llistes de morosos, per a què serveixen i què has de fer si t'han col·locat en un fitxer de solvència patrimonial quan no corresponia.

Què és una llista de morosos?

Les llistes de morosos són registres on figuren les persones o empreses que tenen deutes per operacions comercials amb institucions financeres, companyies de serveis públics, telecomunicacions, etc.

Actualment hi ha aquests quatre fitxers de morosos en què col·loquen les persones físiques, pimes i autònoms amb deutes:

 • Associació Nacional d'Establiments Financers de Crèdit (ASNEF)
 • Registre d'Acceptacions Impagades (RAI)
 • CIRB
 • Badexcug, gestionat per Experian Bureau de Crèdit SA

Com t'imaginaràs, la informació creditícia d'aquests llistats de morositat és molt valuosa per a les empreses i les entitats financeres quan han d'avaluar el risc d'impagament dels seus clients potencials.

Com saber si ets a les llistes de morosos i qui t'hi pot incloure?

La consulta per saber si ets als fitxers de morosos és gratuïta.

Pots comunicar-te amb l'ASNEF o el RAI per telèfon, mail o mitjançant un formulari de la web i la resposta triga uns 30 dies.

La veritat és que tant el teu propi creditor com un intermediari així com les empreses de recobrament, et poden posar en una llista de morosos.

Encara que no cal que et notifiquin en enviar les teves dades al registre de morosos, el creditor t'ha d'haver informat sobre la possibilitat de posar-te en un llistat de morositat en signar el contracte o reclamar-te el pagament.

Per què pots aparèixer en un fitxer de morosos?

Entre els motius que et poden convertir en morós hi ha l'impagament d'un deute, una quota o un rebut.

Recorda que per figurar a les llistes d'impagats no has de deure molts diners, com ara les quotes d'una hipoteca.

Només cal que no hagis pagat els rebuts de llum o telèfon, o que n'hagis tornat algun, perquè puguis aparèixer en aquestes llistes de morosos.

I també pot passar que apareguis en un registre de morositat per un descobert al teu compte bancari.

En aquests casos en què hi ha deute cert, primer hauràs de pagar l'import degut i després demanar-li al titular del fitxer de morosos que en tregui les teves dades. 

Ara bé: et torno a dir que, si ignoraves el teu deute i no n'has estat notificat, no poden incloure les teves dades en una llista de morosos.

Fins i tot hi ha casos en què et poden col·locar a les llistes de morosos sense tenir deutes vençuts… Això pot passar per diferents causes:

 • Errors administratius
 • Manca d'actualització de dades
 • Frau d'identitat
 • Deutes desconeguts (errors a la facturació o per no rebre una factura)
 • Informació desactualitzada de les teves dades personals

Què heu de fer si us van posar en una llista de morosos quan no corresponia?

Et reitero que el primer és que tinguis els teus pagaments al dia i evitis figurar a les llistes de morosos, ja que això et sol portar molts mals de cap, com per exemple que els bancs poden negar-se a atorgar-te una hipoteca, denegar-te una targeta o una compra a terminis.

Per això, si t'assabentes que t'han col·locat en un registre de morositat, et recomano que segueixis aquests passos com més aviat millor:

1. Verifica la informació del fitxer de morosos

Primer de tot, has de verificar si la informació que apareix a la llista de morosos és correcta.

Podeu demanar una còpia del vostre informe creditici per veure si el vostre nom ha estat col·locat per error a la llista d'impagats.

2. Demana que t'eliminin de les llistes de morosos

Si confirmes que no tens deutes i t'han inclòs erròniament en una llista de morositat, comunica't immediatament amb els responsables del registre de morosos i explica-li la situació per poder resoldre-la com més aviat millor.

Demana-li a l'empresa que elimini el teu nom del llistat de morositat i t'ofereixi un document que ho confirmi.

Si no ho fa, comunica'ls la situació a les agències de crèdit, juntament amb la documentació que puguis acreditar, perquè actualitzin el teu historial creditici.

Allà s'haurà de reflectir la teva eliminació de la llista de morosos.

Recorda que els titulars del fitxer de solvència patrimonial t'hauran de respondre en un termini màxim de 30 dies i fins a 60 dies, en els casos més complexos.

3. Busca assessorament legal i denuncia la teva inclusió indeguda a una llista de moróss

Considera cercar assessorament legal per part d'un advocat especialitzat en temes crediticis si no eliminen el teu nom de la llista de morosos, tot i haver aportat proves que no corresponia.

Fins i tot, pots presentar una denúncia davant de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) per reclamar la inclusió indeguda a un fitxer de morosos.

Allí obriran un expedient i tant l'empresa creditora com la gestora del registre de solvència patrimonial podran ser sancionades per la inclusió indeguda a llistes de morosos.

Sabies que si la teva inclusió en una llista de morositat és incorrecta pots reclamar judicialment una indemnització per danys?

Hi ha sentències en què s'han indemnitzat persones amb imports superiors als 10 mil euros, després de considerar que va existir una intromissió il·legítima en el dret a l'honor per col·locar les dades en un registre de morositat. 

4. Mantingues registres de totes les gestions per sortir de la llista de morosos

Et recomano que guardis un registre de totes les comunicacions que hagis mantingut amb l'empresa i dels documents relacionats a la teva inclusió a una llista de morosos per si necessites presentar-los en algun moment.

5. Posa atenció al teu historial creditici

Després de resoldre la situació, us aconsello que vigileu el vostre historial creditici i us assegureu que en els informes es reflecteixi la vostra eliminació dels fitxers de morosos.

Recorda que protegir el teu crèdit és essencial per a la teva salut financera a llarg termini…

L'assegurança de defensa jurídica, la teva solució davant de problemes de morositat

Com has vist, fins i tot amb la contractació d'un servei o una compra per internet et pots veure envoltat de problemes legals.

També pots necessitar l'opinió d'un advocat si vulneren els teus drets, com passa amb una inclusió indeguda a llistes de morosos.

Les assegurances de defensa jurídica de Galia busquen salvaguardar el teu interès com a assegurat davant els problemes amb què puguis enfrontar-te per motius legals.

Contacta amb nosaltres! Estarem encantats de poder assessorar-te!

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança