El paper del monitor d'activitats a l'aire lliure: un líder a la natura

T'apassionen les activitats a la natura?

Aleshores ja saps que comptar amb un bon monitor d'activitats a l'aire lliure és fonamental per passar-ho bé…

Si des de petit gaudeixes de les activitats grupals a la natura, segurament alguna t'ha quedat gravada pel monitor de temps lliure que t'ha tocat.

I si ets pare, t'haurà passat que els teus fills et parlin meravelles d'algun dels seus monitors de campament o d'activitats extraescolars del col·legi…

I és que el paper dels monitors d'activitats a l'aire lliure és realment important, ja que s'encarreguen d'entretenir diferents grups, sobretot joves i nens, amb interessos diferents.

Ja sigui que lideri activitats físic esportives en clubs, associacions, col·legis o campaments, un monitor d'oci i temps lliure és un veritable líder que fa de cada proposta a la natura una experiència inoblidable.

I per això, la dedicació d‟aquests instructors d‟activitats ha de permetre als participants gaudir de l‟esport o l‟excursió que facin de forma segura, divertida i enriquidora.

A propòsit de la seguretat, no oblidis que és important que el teu equip d'animadors esportius o monitors de lleure pugui disposar d'un segur que ofereixi la millor cobertura de responsabilitat civil professional.

Mai se sap què pot passar i coincidiràs amb mi que és millor estar cobert

Què és un monitor d'activitats a l'aire lliure?

Un monitor d'activitats a l'aire lliure és un expert en l'organització i la supervisió d'activitats recreatives i socioeducatives en espais oberts.

Com t'he anticipat més amunt, els monitors de temps lliure solen coordinar grups de nens i adolescents, però també persones adultes.

Per això, com a líder d'activitats a l'aire lliure, el monitor ha d'adequar cada joc, excursió o activitat esportiva a les característiques del grup i del lloc on es desenvolupi l'experiència a l'aire lliure.

Sabies que actualment la professió de monitor d'activitats a l'aire lliure està entre les més demanades?

Per això hi ha tanta oferta de cursos per a monitors d'oci i temps lliure al nostre país.

Succeeix que aquests coordinadors d'activitats a l'aire lliure estan capacitats per treballar en els contextos més diferents, per exemple:

 • Campaments
 • Programes educatius
 • Centres culturals
 • Acadèmies d'activitats extraescolars
 • Cases de joventut
 • Hotels
 • Centres esportius
 • Albergs
 • Ludoteques
 • Centres escolars
 • Residències de gent gran
 • Centres de dia

A diferència d'un simple guia, un monitor o monitora de campament o activitats a l'aire lliure actua com a educador, animador i facilitador d'aventures.

L'objectiu principal d'un instructor d'activitats a l'aire lliure és aconseguir que els participants es diverteixin de manera saludable, surtin de la rutina i connectin amb l'entorn.

Com podeu imaginar, el treball d'un monitor de temps lliure és intens, ja que implica gran varietat de tasques, però alhora té molts avantatges per als que gaudeixen del contacte amb la natura.

Quines són les funcions dels monitors d'activitats a l'aire lliure?

Sobre els coneixements i la dedicació pròpia de cadascun, entre les funcions d'un coordinador d'activitats a l'aire lliure cal destacar les següents:

El monitor de temps lliure ha de planificar les activitats

Abans de rebre el grup, els animadors esportius i de lleure treballen en la planificació, organització, adaptació i avaluació de les activitats que faran.

Primer de tot, el monitor d'activitats a l'aire lliure farà dues coses:

 • Analitzarà les particularitats del grup que liderarà (demandes puntuals, necessitats, etc.)
 • Elaborarà els projectes (objectius, metodologia, activitats a realitzar, etc.)

I és que una planificació acurada per part dels monitors, de totes les accions que cal realitzar, és essencial per garantir que l'aventura a l'aire lliure sigui segura per als participants. Això implica, per exemple:

 • Seleccionar les millors rutes a fer si fan una excursió de senderisme
 • Avaluar els riscos potencials a què estarà exposat el grup
 • Garantir les mesures de seguretat per evitar accidents

El monitor d'activitats ha de ser un bon educador

Un monitor o una monitora d'activitats a l'aire lliure també compleix una funció important com a educador amb els infants i els adolescents, en fomentar valors com el respecte, el treball en equip, la cooperació i la solidaritat.

A més, és molt normal que durant una acampada, per exemple, els monitors de lleure i temps lliure informin el grup sobre diversos conceptes relacionats amb l'entorn natural, el clima, la flora i la fauna del lloc, etc.

L'educació ambiental que ofereix el líder d'activitats a l'aire lliure no només enriqueix l'experiència, sinó que també fomenta la consciència i el respecte per la naturalesa dels participants.

El monitor dactivitats ha de tenir coneixements de seguretat i primers auxilis

La seguretat és una prioritat per als monitors d'activitats a la natura, sobretot si treballen amb nens petits.

Durant els campaments, per exemple, un monitor d'activitats recreatives i d'entreteniment ha de parar atenció a tots els detalls, ja que poden passar accidents i imprevistos en qualsevol moment.

Per això, els instructors d'oci i temps lliure estan entrenats per identificar els possibles riscos a què estaran exposats els excursionistes i brindar-los els primers auxilis si calgués.

Lideratge dels instructors de lleure i temps lliure

Com ja us he comentat, cada monitor d'activitats és el líder del seu grup, el que dóna les instruccions en fer una caminada, durant una excursió, un campament o una disciplina esportiva.

Alhora, els monitors d'oci i temps lliure es caracteritzen per:

 • Motivés els participants durant les activitats
 • Fomentar el companyerisme
 • Potenciar les habilitats
 • Buscar el consens

Per això, una cosa que marca la diferència sens dubte és la capacitat de cada monitor d'activitats recreatives i d'entreteniment per crear un ambient positiu i encoratjador ajuda que tothom visqui una experiència que recordaran per sempre.

Un monitor de lleure i temps lliure ha de ser creatiu

Un monitor o monitora de lleure i temps lliure s'ha d'adaptar i utilitzar la creativitat a cada activitat perquè tot el grup estigui a gust.

Per això, aquests monitors d'activitats a la natura tenen l'habilitat d'ajustar els jocs, els esports i les rutines, segons les necessitats i preferències dels participants.

Han de definir i comptar amb els materials i recursos que utilitzaran durant cada activitat de lleure, adaptant-se a cada espai en particular i utilitzar tècniques d'animació entretingudes i dinàmiques inclusives.

Una assegurança específica per a monitors i grups d'activitats a l'aire lliure

Entre la gran quantitat d'assegurances amb què comptem a Galia hi ha la pòlissa per a tècnics esportius i monitors de temps lliure.

La nostra assegurança per a coordinadors d'activitats a l'aire lliure inclou tant la responsabilitat civil dels monitors com el lloguer de material esportiu, etc.

A més, les nostres pòlisses d'accidents ofereixen cobertura directa als participants d'aquest tipus d'aventures a la natura, independentment de qui sigui el responsable dels danys.

Tingues en compte que inclouen les despeses de cerca, rescat i cobertura d'assistència sanitària il·limitada mundial, entre d'altres.

Esperem la teva consulta sense compromís!

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança