Com organitzar una marató? 8 aspectes imprescindibles que has de saber

Una marató és una de les proves més exigents del panorama esportiu no només per als corredors, sinó també per als encarregats de la seva planificació, que han de tenir molt present com organitzar una marató de manera eficient i segura.

Qualsevol esdeveniment esportiu requereix una organització rigorosa per coordinar tots els factors que intervenen: la inscripció dels participants, l'elecció de la millor ubicació, l'obtenció dels permisos necessaris, el desenvolupament de l'esdeveniment en si...

Però en el cas de les maratons, aquesta planificació es complica encara més a causa de l'envergadura d'aquest tipus de carreres. La longitud del recorregut i, especialment, l'elevat nombre de participants fan necessària una coordinació més gran perquè la cursa es desenvolupi sense inconvenients.

A més, a l'hora d'organitzar una marató cal tenir molt present la seguretat dels corredors, per la qual cosa és imprescindible contractar un assegurança per a esdeveniments esportius i carreres populars, que no pot faltar en un esdeveniment massiu com una marató.

Si us agradaria saber com s'organitza una marató, en aquest post us donem les claus per preparar la vostra carrera de la forma més eficient possible i assegurar que el dia de l'esdeveniment tot surt com havies planejat.

Què és una marató?

Abans d'entrar en matèria, establirem què és una marató i quins són els factors que la diferencien d'altres carreres populars.

Entenem com a marató aquella competició en què els participants han de córrer al llarg de 42 quilòmetres i 195 metres fins a arribar a la meta.

Actualment, és una de les carreres més populars entre els aficionats al running.

L'origen del terme marató prové d'una ciutat grega anomenada Marathṓn. Es diu que l'any 490 aC un soldat grec anomenat Filípides va recórrer 40 quilòmetres des d'aquesta ciutat fins a Atenes per comunicar que havien vençut la batalla als perses.

Quant és una marató?

Com hem avançat en la definició, el recorregut d'una marató abraça exactament 42 quilòmetres i 195 metres, encara que realment la distància que va recórrer Filípides no va ser tan gran.

La distància exacta de la marató es va establir als Jocs Olímpics de 1908, celebrats a Londres. La reina d'Anglaterra va disposar que la cursa hagués de sortir des del Palau Reial de Windsor i va fixar la distància que s'ha seguit fent servir fins a l'actualitat.

Com organitzar una marató: Totes les claus

Atès que organitzar una marató és una tasca complexa, et donarem les principals claus que no poden faltar a la teva planificació. Així, podràs esbossar un primer pla per organitzar una marató i començar a treballar-hi.

Escull la data i el lloc

La data de celebració és un factor important per a una carrera tan exigent físicament com una marató, ja que les condicions meteorològiques afectaran el rendiment dels participants.

És preferible que les temperatures siguin suaus, de manera que les millors temporades solen ser la primavera i la tardor, encara que això també depèn de la ciutat on se celebri la cursa.

D'altra banda, has d'establir un circuit apropiat, que transcorri pels carrers que estiguin en bones condicions i que no en dificultin gaire el recorregut. A més, les maratons solen discórrer per zones properes al centre de les ciutats, atesa la seva rellevància.

Estableix un pressupost raonable

Com passa en tot esdeveniment, t'has de marcar un pressupost realista abans de començar a organitzar una marató. Desglossa cada punt tot el possible per tenir en compte cada detall i aconseguir que el teu pressupost s'ajusti a la realitat.

Un cop obtingut el cost total de la marató, i després de deduir allò aportat pels patrocinadors, podràs determinar el preu de la inscripció que haurà de pagar cada participant i que t'ajudarà a fer front a les despeses de la cursa.

Obtingues els permisos i les llicències necessàries

A l'hora de plantejar-se què cal tenir en compte per organitzar una marató, comptar amb els permisos necessaris és un dels factors més importants.

Hauràs de parlar amb les autoritats municipals per donar-los la informació necessària sobre la carrera i obtenir totes les llicències pertinents: talls de trànsit, punts de sortida i meta, punts d'avituallament, etc.

Determineu la forma d'inscripció

Igual que passa al organitzar una carrera popular de qualsevol tipus, cal establir una forma dinscripció que sigui còmoda per als participants i contribueixi a maximitzar el nombre dinscrits.

Ara com ara, el més comú és facilitar les inscripcions per Internet. No obstant això, molts organitzadors opten per combinar la inscripció digital amb altres formats més clàssics, per donar cabuda també a participants que no manegen amb facilitat les noves tecnologies.

Cerca patrocinadors

Aconseguir patrocinadors és un dels objectius dels organitzadors d'una marató que costa més assolir. Hauràs de promocionar la carrera i acudir a esdeveniments en què puguis coincidir amb possibles patrocinadors, així com visitar empreses locals o contactar-hi per telèfon o email.

El teu objectiu serà aconseguir suficients donacions econòmiques per cobrir les despeses de la marató, però també és important que algunes empreses et proporcionin productes per oferir als corredors. Les empreses d‟aigua i alimentació solen col·laborar en aquest sentit.

D'altra banda, si us preguntes com organitzar una marató solidària o per recaptar fons aquest punt cobra encara més importància. A les curses solidàries és fonamental comptar amb el suport de suficients patrocinadors per poder destinar les inscripcions dels participants a l'objectiu desitjat.

Promociona la marató i fixa un objectiu d'inscrits

Com hem avançat al punt anterior, també hauràs d'encarregar-te de promocionar la teva marató a través de diferents canals perquè tant els futurs participants com els possibles patrocinadors en coneguin l'existència.

En funció dels teus esforços promocionals i de l'èxit que esperes que tinguin, podràs fixar un objectiu d'inscrits per a la teva carrera. Aquest objectiu ha de ser tan realista com sigui possible, ja que si et passes invertiràs més recursos dels que necessites, però si et quedes curt és possible que no puguis fer front a les necessitats dels participants.

Garanteix la seguretat durant la marató

Arribem a un dels punts clau a l'hora d'organitzar una marató: la seguretat. En un esdeveniment tan massiu és imprescindible assegurar les majors garanties de seguretat per a tots els participants, ja que no és difícil que passin lesions o accidents.

En primer lloc, la cursa ha de tenir una senyalització adequada que ajudi els corredors a no sortir del recorregut marcat.

A més, aquest recorregut ha de comptar amb suficients punts d'avituallament i llocs sanitaris.

Es recomana col·locar parades d'avituallament cada 2,5 quilòmetres que proporcionin, com a mínim, aigua i sucre i compten amb una farmaciola de primers auxilis.

Assegureu-vos de comptar amb voluntaris el dia de la marató

Les tasques de què cal encarregar-se el dia de la cursa són innombrables: el repartiment de dorsals, l'atenció als punts d'avituallament, el lliurament de les bosses per als corredors a la meta, el lliurament de les medalles…

Per encarregar-vos de tot això, el millor és comptar amb l'ajuda d'un equip de voluntaris que us acompanyin durant aquest dia.

Per descomptat, has de garantir que els voluntaris puguin desenvolupar les tasques en les millors condicions i que estiguin a gust. Al cap ia la fi, estan fent una feina que suposaria una gran despesa i has d'assegurar-te que se sentin reconeguts.

Contractar una bona assegurança, la millor garantia per organitzar una marató

Com hem avançat al llarg del post, contractar una assegurança de responsabilitat civil per a esdeveniments esportius garantirà que la marató es faci en les millors condicions de seguretat tant per a la teva empresa com per als participants. A Galia disposem de diferents opcions d'assegurances per a esdeveniments esportius, amb pòlisses que s'adapten a les vostres necessitats i al vostre pressupost. Aconsegueix una protecció completa al millor preu

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança