Arriba la nova llei de protecció dels drets i el benestar dels animals. Per què t'interessa si tens mascotes?

Si tens una mascota a casa, has de saber que la nova llei de protecció dels drets i el benestar dels animals inclou molts canvis, sancions i normatives que et poden afectar.

De fet, lluny de deixar normes i conceptes clars, encara hi ha molts dubtes sobre aquesta llei de protecció animal que, tot i això, encara no ha entrat en vigor.

 • Quines espècies o tipus de mascotes puc tenir
 • Puc comprar la meva mascota a una botiga? I per internet?
 • I si la vull adoptar, on he d'anar?

La nova llei de benestar animal publicada a El BOE ja és una realitat i com a tal marca una sèrie de normes que s'apliquen, sobretot per als propietaris de les mascotes i animals de companyia, però també sobre la comercialització d'animals domèstics.

De fet, no esperem fer por, però les sancions per exemple, per no tenir un assegurança de responsabilitat civil obligatòria per a gossos, poden rondar fins als 10.000€.

El principal objectiu de la llei 7/2023 és regular la protecció dels animals a Espanya. D'aquesta manera, estableix un marc comú a tot el territori nacional, i implica tant els poders públics com la ciutadania en el respecte cap a les mascotes.

Dos aspectes fonamentals per entendre la nova llei animal

Aquesta llei dels animals, estableix per sobre de tot dos principis que has de tenir clars si tens mascotes o estaves esperant tenir-ne una:

 • La llei animal presentarà un “llistat positiu” d'animals que si es poden tenir com a mascotes i no podràs tenir els que no estiguin en aquesta llista.
 • L'altre punt important de la llei de protecció animal és que casa teva haurà de tenir les condicions adequades per a ells. És a dir, haurà de reunir les condicions necessàries perquè puguin desenvolupar les necessitats fisiològiques, etològiques i ecològiques bàsiques.

8 aspectes que has de tenir clars de la nova llei de protecció dels drets i el benestar dels animals

Com veus, la nova llei de protecció dels drets i el benestar dels animals porta molts canvis pels amos de les mascotes.

Potser et pot semblar excessiu, però les multes previstes a la nova llei de benestar animal poden arribar fins i tot fins als 200.000€, així que atent a la normativa.

La nova llei de protecció animal t'exigeix una assegurança per a gossos específic

Els gossos i les mascotes són responsabilitat dels seus amos i mentre que abans d'aquesta nova llei de benestar animal, aquesta responsabilitat quedava inclosa a la pòlissa de la llar, ara en pot quedar exclosa en covertir-se en una assegurança obligatòria.

Abans, només havies de contractar una assegurança per a gossos si tenies un Pitt Bull, un Rottweiler o alguna raça considerada potencialment perilloses.

Ara, la llei animalista t'exigeix que comptis amb una cobertura de responsabilitat civil específica durant tota la vida de la teva mascota, encara que tinguis un Caniche.

Aquest tipus d'assegurança de responsabilitat civil cobreix els danys que el teu gos els pugui provocar a altres animals, a una persona o als seus béns, per la qual cosa és fonamental perquè puguis viure tranquil i prevenir les possibles despeses d'indemnització o reclamació.

Tingues en compte que encara que la llei de benestar animal estableix un límit mínim de cobertura, es recomana que sigui de 300.000 €.

En aquest cas, el cost que pagaries per aquesta assegurança seria d'uns 37 euros anuals, aproximadament, una cosa realment assequible i que et pot estalviar més d'un mal de cap.  

A més, amb la nova llei de benestar animal els amos de gossos hauran de fer un curs

La llei de protecció i benestar animal estableix que, per poder tenir un gos (o si ja en tens) hauràs de realitzar un curs específic sobre tinença responsable.

Es tracta d'una formació gratuïta, de validesa indefinida, que fins i tot podràs cursar en línia. 

Abans d'aquesta llei de protecció i benestar animal aquesta obligació només se'ls imposava als propietaris de gossos de races potencialment perilloses.

Però ara, amb la nova reglamentació en defensa de les mascotes, aquest concepte ha desaparegut i als gossos grans els faran un test de comportament per avaluar quines mesures de protecció han de prendre els seus amos (boç, corretja curta, etc.).

Si tens un gat, la llei de protecció dels animals t'imposa noves normes

Segons la nova normativa de benestar animal, els gats hauran de ser esterilitzats abans dels sis mesos, excepte aquells que estiguin registrats com a reproductors.

Alhora, la llei de protecció animal exigeix als propietaris dels animals de companyia que prenguin mesures per evitar la seva reproducció incontrolada.

Pel que fa als gats (fins i tot els de carrer), aquests hauran de comptar amb un microxip per poder identificar-los tal com passa amb els gossos.

Si tenim en compte que en una de cada tres llars hi ha almenys un animal de companyia i la majoria no estan identificats, aquesta llei animalista preveu evitar qualsevol risc per a la protecció tant de la teva mascota com per a la salut pública.

Sigui quina sigui la mascota que tinguis, haurà d'estar vacunada

Amb la nova llei de mascotes, totes hauran d'estar vacunades per evitar la propagació de malalties al nostre país.

Així, aquesta llei de protecció i benestar animal detalla que els amos de les mascotes les hauran de portar al veterinari sempre que tinguin un problema de salut, i fins i tot per fer controls periòdics.

La nova llei de protecció animal impedeix vendre mascotes a botigues especialitzades

Amb la nova llei de protecció dels drets i el benestar dels animals, els gossos, gats i fures només poden ser comercialitzats per criadors registrats.

A partir d'ara aquestes mascotes no es podran vendre més per internet ni en botigues especialitzades, per la qual cosa aquests comerços només podran oferir un altre tipus d'animals, com ara peixos i ocells.

Una altra de les claus de la nova llei de les mascotes és que promou l'adopció responsable, un punt important atesa la alta taxa d'abandó animal que hi ha a Espanya.

Per això, les botigues que venguin mascotes podran acollir gossos o gats que les protectores tinguin en adopció per ajudar-los a aconseguir família.

I de la mateixa manera, tampoc podràs sacrificar les teves mascotes

Un altre dels canvis que inclou la legislació de protecció i benestar animal és la prohibició de sacrificar els animals de companyia, excepte quan ho aconselli un veterinari per evitar que pateixin.

La llei dels animals també imposarà multes als qui sacrifiquin animals als centres de protecció, veterinàries i zoològics per motius econòmics, de sobrepoblació, vellesa, manca d'espai, etc.

Si deixes soles les teves mascotes, les multes de la llei de benestar animal poden afectar-te

Amb aquesta nova llei de defensa de les mascotes, el teu gat no podrà quedar sol a casa per més de tres dies, i si tens gos només el podràs deixar 24 hores.

Una altra novetat és que no podràs deixar el teu gos lligat o passejant només per espais públics ni deixar-lo de manera habitual a terrasses, balcons, terrats, soterranis, trasters, patis o vehicles.

I finalment, la llei de benestar animal t'obliga a mantenir les teves mascotes en bones condicions d'higiene, alimentació, hidratació i salut.

Alerta a les sancions previstes a la llei d'animals domèstics

La nova llei d'animals domèstics estableix multes econòmiques i fins i tot penes de presó per als que maltractin els animals.

Aquestes multes previstes a la nova llei de benestar animal van dels 500 a 200.000 euros, depenent de si es tracta d'infraccions:

 • lleus (de 500 a 10.000 euros)
 • greus (de 10.001 a 50.000 euros)
 • o molt greus (entre 50.001 i 200.000 euros).

Algunes de les infraccions lleus previstes a la nova llei de benestar animal són:

 • no contractar una assegurança de responsabilitat civil per a gossos
 • deixar les teves mascotes lligades o passejant soles per espais públics
 • deixar el teu gos dins del cotxe tancat quan fa calor
 • no comunicar la pèrdua de la teva mascota en un màxim de 48 hores

En canvi, la nova llei de benestar animal considera infraccions greus a aquest tipus de conductes:

 • abandonar o robar un animal
 • utilitzar mètodes violents per educar les mascotes
 • no complir amb la identificació prevista a la legislació d'animals domèstics
 • criar i vendre animals no originaris del lloc
 • practicar mutilacions corporals

Finalment, les infraccions molt greus previstes a la llei de protecció animal 2023 inclouen, per exemple:

 • utilitzar animals per a baralla
 • utilitzar animals de companyia per a consum humà
 • matar gats comunitaris
 • vendre gossos, gats i fures a les botigues d'animals

Ja tens una assegurança de responsabilitat civil per al teu gos?

Com ja has vist, comptar amb una assegurança per a mascotes ja no serà una opció sinó una obligació en poc temps, a causa de la nova llei de protecció dels drets i el benestar dels animals

A Galia podem ajudar-te a trobar la cobertura millor s'adapti a les teves necessitats.

Som una corredoria d'assegurances amb més de 40 anys d'experiència al mercat assegurador i ens caracteritzem pels nostres productes exclusius i per oferir una assistència integral als nostres clients.

Contacta'ns sense compromís!

Necessiteu més informació? Truqueu-nos o contacteu amb nosaltres

Descobriu totes les assegurances de Galia

Categories

Posts relacionats

No s'han trobat publicacions per als paràmetres de consulta proporcionats.

Obrir xat
T'ajudo a saber el preu de la teva assegurança